latinica  ћирилица
11/05/2018 |  18:48 ⇒ 12/05/2018 | 08:24 | Autor: RTRS

Delegacija Vlade Republike Srpske sa predstavnicima Vlade S. Peterburga

Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena ministrima Danom Maleševićem i Zlatanom Klokićem, razgovarala je u Sankt Peterburgu sa predstavnicima Vlade tog grada. Riječ je o sastanku radne grupe u vezi sa realizacijom Mape puta koju su 2016-te potpisali predsjednik Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.

Predstavnici šest ministarstava Srpske prisustvovali su sastanku sa kolegama iz Sankt Peterburga. Sumirano je urađeno, analizirana realizacija započetog na polju kulture, regionalnih odnosa, oblasti turizma, zdravlja, privrede i sporta.

Ministri su zadovoljni saradnjom koju je predsjednik Srpske trasirao potpisanom Mapom puta. Osim o zajedničkim projektima, u kojima je saradnja realizovana na najvišem nivou, razgovarano je i o problemima izvoza iz Srpske u Rusiju.

Klokić je podsjetio da su 2007. godine tadašnji gubernator Sankt Peterburga Valentina Matvijenko i tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik potpisali Sporazum o saradnji Republike Srpske i Sankt Peterburga.

On je naglasio da je posjeta Srpskoj Matvijenkove - visokog ruskog zvaničnika, pokazala izvrsnost odnosa, podršku i razumijevanje Ruske Federacije za poziciju Republike Srpske.

Kultura je oblast u kojoj je realizovano sve što je dogovoreno Mapom puta. Osim Dana Sankt Peterburga u Srpskoj i Dana Srpske u ovom gradu, uspješno su organizovane brojne manifestacije.

Da Mapa puta nije mrtvo slovo na papiru, potvrđuje i ovaj današnji sastanak u Sankt Peterburgu. Dvije delegacije dogovorile su i nove vidove saradnje.

Posjetu ekonomskom i kulturnom centru Rusije, delegacija Vlade Srpske ocjenjuje kao istorijsku.

Podsjećaju na duboku istorijsku, vjersku i kulturnu povezanost Srpske i Rusije, ali i njihovih predsjednika Milorada Dodika i Vladimira Putina.

Detaljnije u prilogu...