latinica  ћирилица
11/05/2018 |  19:08 ⇒ 12/05/2018 | 09:03 | Autor: TANЈUG

Austrija bi preispitala održavanje Erdoganovog mitinga u Sarajevu

Ambasada Austrije u BiH bi kritički preispitala najavljenu predizbornu aktivnost turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu.

Ambasada Njemačke u BiH nije željela da se izjašnjava o tom pitanju.

Stav austrijske Ambasade u BiH je da to da li političari neke druge države smiju ili ne voditi izbornu kampanju u nekoj državi podleže suverenoj odluci te države i podsjećaju da Austrija nije dala dozvolu turskom predsjedniku da vodi izbornu kampanju u toj zemlji.

"Kao ni brojne druge države članice Evropske unije, ni Austrija nije dozvolila turskom predsjedniku da vodi izbornu kampanju u Austriji. U jednoj multietničkoj i multireligijskoj zemlji, kao što je BiH, aktivnosti koje djeluju razdvajajuće u pogledu jedinstva zemlje, kao i vršenje uticaja iz inostranstva koje nije uvijek koristan, treba kritički preispitati. Ovo naročito vrijedi za osobe i države za koje se ne može reći da su u skladu sa evropskim vrijednostima", saopšteno je iz austrijske Ambasade u BiH.

Iz Ambasade Njemačke u BiH za portal Klix.ba su kazali da se ne izjašnjavaju o posjetama i javnim nastupima stranih državnih čelnika i predsednika vlada u BiH.

U Turskoj će 24. juna biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori, a Erdogan je najavio da će predizborni miting održati 20. maja u Sarajevu s obzirom na to da su mu Austrija, Njemačka i Holandija, iz bezbjednosnih razloga, zabranile takva okupljanja.