latinica  ћирилица
11/05/2018 |  19:48 ⇒ 21/05/2018 | 11:27 | Autor: RTRS

Migranti dolaze, BiH bez rješenja?!

Tek pošto je migrantska kriza u BiH ozbiljno zaprijetila, bosansko-hercegovačka vlast se "sjetila" da reaguje. Nakon što su po Sarajevu počela da "niču šatorska naselja", kantonalne vlasti zatražile su od Predsjedništva BiH da odredi lokacije za smještaj izbjeglica. Predsjedništvo je od Savjeta ministara zatražilo hitnu, tematsku sjednicu, a Savjet ministara takođe hitno od ombudsmana Specijalni izvještaj sa prijedlogom mjera i preporuka. Za ponedjeljak je najavljena sjednica Kordinacionog odbora za migracije.

Njih bar 5.000 - ubjeđivali su nas tada, dok je balkanska migrantska ruta zaobilazila bh. vrleti. No, za tri godine migranti su rutu promijenili, a bh. vlasti nisu ništa učinile! Tek će, opet obećavaju, dok u parkovima niču šatori.

U sarajevskom Novom Gradu migranti spavaju pod vedrim nebom, na ulici, u stubištima. U Starom gradu park su pretvorili u šatorsko naselje.

"Vlasti se prema nama odnose kao prema životinjama. Tražimo više hrane, jer ovako je nemoguće izdržati. Tražili smo im i plastične korpe, jer ne možemo da živimo u ovolikom smeću, ali ni to nismo dobili", kaže Abdul Vahab Kuds iz Avganistana.

Јedina pomoć je ona – dobrih ljudi – kažu! Ali ona je više nego oskudna i za aktuelni, a ne za nadolazeći migrantski "cunami"!

Vapaj načelnika opštine u kojoj je na 400 metara kvadratnih smješteno isto toliko pridošlica. Noću! A danju – njihovo stanište su ulice, stignu i preko entitetske linije. Sve je problem, kaže načelnik, hrana, higijena, zdravstvena zaštita. I na kraju bezbjednost! Lokalna policija je već u nekoliko navrata intervenisala. Otimali su novčanike, mobitele od Sarajlija i turista. Međusobno se sukobljavali!

Ipak, "uradilo" je nešto Ministarstvo bezbjednosti i pripadajuće mu Koordinaciono tijelo. 2015-e godine sačinili su Akcioni plan, a kakvih drugo, do hitnih mjera. I to gromoglasno publikovali! "Prošetao" se tada "hitni plan" i do ostalih ministara, pa potom do parlamentaraca. I onda hitno negdje "zaspao"! Ponovo je "aktiviran" početkom aprila ove godine, kada se migrantska kriza zahuktavala!

U trogodišnjoj "akciji" uspjeli su autori "hitno" da izmijene samo datum u zaglavlju! Sadržaj je ostao isti! U njemu kao smještajni kapaciteti ispisane kasarne u Kalinoviku, banjalučkim Zalužanima, u Sarajevu, Bugojnu i Semizovcu. Neke već dva puta vlasnike promijenile poput kalinovačke "Neretve". Јoš od NATO bombardovanja – devastirana, bez vode, struje, čak i pristojne stolarije...

Od početka godine, u BiH je stiglo 3.529 migranata. Preciznije – toliko ih je registrovano! Dnevno i do 120. Tek 30% registrovanih čine izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja, poput Sirije.

"Oni nemaju ni jedan ekskluzivni dokument. Teško je biometrijom odrediti njihov identitet za veoma kratko vrijeme, a i za duži period to je teško utvrditi", kaže direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Službi za poslove sa strancima nedostaje 50 zaposlenika, Graničnoj policiji enormnih 500 policajaca! A 50.000 migranata na ulaznim vratima bh. porozne granice. Јoš najmanje 3 miliona privremeno se iskrcalo u Turskoj.

Evropska unija svoja vrata polako zatvara! Turska otvara!

Za to vrijeme "usnuli" bosansko-hercegovački mađioničari najavljuju "hitne" sastanke i poturaju "bajate" akcione planove!