latinica  ћирилица
12/05/2018 |  09:05 ⇒ 09:20 | Autor: SRNA

Drecun: Ništa od prvih optužnica protiv tzv. OVK još godinu dana

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da će novoimenovani tužilac Suda za zločine takozvane OVK DŽek Smit dobiti traženi period od godinu dana da se upozna sa procedurom i predmetima, što znači da prije isteka tog toka neće biti prvih optužnica.
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

"Nema dileme da će on dobiti taj period, što znači da nećemo imati prve optužnice pre isteka tog roka. Јoš ne znamo ko će biti u njegovom timu i da li će prethodni tim nastaviti da radi sa njim što bi bilo dobro jer su oni upoznati sa celom problematikom", rekao je Drecun za RTS.

Drecun smatra da je nemoguće da predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, koji se pominje u izvještaju Dika Martija /o zločinima OVK i trgovini ljudskim organima/, izbjegne da se nađe na optužnici.

"Imajući u vidu da Dik Marti identifikuje Dreničku grupu koju predvodi Tači i da će se podići optužbe na osnovu komandne odgovornosti, onda je nemoguće da Tači izbegne da se nađe na optužnici, osim ako ne bude toliko snažnog političkog pritiska neke države da to izdejstvuje", rekao je Drecun.

On je napomenuo da je spremnost bivšeg tužioca Dejvida Švendimena bila evidentna, jer nije htio da pravi ustupke i možda je zato otišao.

Osnov za podizanje optužnica je izvještaj Martija i kasnija istraga kojom je rukovodio Klint Vilijamson.

Tada prikupljeni dokazi upućivali su na organizovani progon i zločne protiv Srba, Roma, ali i kosovskih Albanaca, a kao odgovorni, označeni su visoki komandanti OVK.

Novoimenovani tužilac DŽek Smit iz SAD ima iskustvo u istragama za ratne zločine tokom rada u haškom Međunarodnom krivičnom sudu.

On je rekao da specijalno tužilaštvo analizira oko 700.000 stranica dokumentacije.