latinica  ћирилица
12/05/2018 |  12:47 ⇒ 15:45 | Autor: B92

Lisabon: Večeras finalno veče Evrovizije

Finale "Pjesme Evrovizije" održava se večeras u Lisabonu i na njemu će, kao predstavnici Srbije, nastupiti Sanja Ilić i "Balkanika".
Evrovizija 2018. - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Evrovizija 2018.Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Oni će, sa pjesmom "Nova deca", izvedenom na srpskom jeziku, nastupiti 10. po redu na spektaklu u "Altis Areni".

U finalno veče "Evrosonga" plasiralo se ukupno 26 pjesama. Pravo glasanja, međutim, imaju sve države - njih 43 - koje su učestvovale u takmičenju.

Pored Srbije, za prvo mjesto večeras se nadmeću: Ukrajina, Španija, Slovenija, Litvanija, Austrija, Estonija, Norveška, Portugal, Britanija, Njemačka, Albanija, Francuska, Češka, Danska, Australija, Finska, Bugarska, Moldavija, Švedska, Mađarska, Izrael, Holandija, Irska, Kipar i Italija.

Prethodno su održana dva polufinala - u utorak i četvrtak - kada je od ukupno 37 pjesama izabrano 20 finalista. Sanja Ilić i "Balkanika" su se u finale plasirali u drugoj polufinalnoj večeri.

Ovogodišnje takmičenje za "Pjesmu Evrovizije" je 63. po redu i, pod sloganom "All Aboard" ("Ukrcavanje"), održava se u Lisabonu, pošto je zahvaljujući pobjedi Salvadora Sobrala, Portugal po prvi put domaćin tog spektakla i direktno se plasirao u finalno veče.

Pored domaćina, u finalnoj večeri, od 2010. godine, automatski nastupaju i predstavnici pet država koje daju najveći finansijski doprinos Evropskoj radiodifuznoj uniji - Njemačka, Francuska, Britanija, Španija i Italija.