latinica  ћирилица
12/05/2018 |  15:55 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Foča: Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu dodijeljena priznanja

Svečano je bilo i u Foči, na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški". Dodijeljena su priznanja, istaknuti uspjesi i najavljeni značajni projekti.

Na Svetovasilijevskoj svečanosti promovisana su 42 diplomirana teologa. Među njima đakon Miloš Јanjić.

Miloš Јanjić diplomirani teologkaže da zato treba veliki trud, te da su zahvalni profesorima, dekanima koji su ih proveli kroz sve ove godine.

Nagrađeno je sedam studenata sa najboljim prosjekom. Јedan od njih je Stojan Čupić, sa prosjekom deset.

"Samo ovo priznanje me obavezuje da u budućnosti pokažem znatno više odgovornosti i jedan viši stepen angažovanja", naveo je Stojan Čupić student prve godine.

Najviše priznanje – Zlatna plaketa za podršku u razvoju fakulteta, dodijeljene su direktoru Sekretarijata za vjere Draganu Davidoviću, poslaniku Danijeli Mrda i prorektoru Istočno-sarajevskog univerziteta Sandri Ivanović.

Podrška neće izostati ni u budućim projektima – obilježavanju 500 godina Goraždanske štamparije i 800 godina samostalnosti Srpske crkve.

"Na nama je, kao i na profesorima i Vladi Republike Srpske da to obilježimo dostojanstveno, te da pokažćemo svijetu koji kvalitet ima ovaj teološki fakultet i Univerzitet", rekao je Dragan Davidović direktor Sekretarijata za vjere.

Nastao u teškom vremenu, prije dvadeset četiri godine, stasao je u prepoznatljivu obrazovnu i naučnu instituciju.

"Naš fakultet na neki način već je postao prepoznatljiv i cijenjen u akademskim krugovima. Dokaz zato je saradnja sa brojnim fakultetima u inostranstvu", naveo  je Vladislav Topalović dekan PBF.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom kaže da će nastojati, ako Bog da da se brine i staraju da fakultet još više napreduje u nauci.

Molitveno sabranje i osvećenje koljiva i slavskog kolača sa brojnim vjernicima obavljeno je u Svetosavskom hramu u Foči.