latinica  ћирилица
12/05/2018 |  17:07 ⇒ 19:34 | Autor: ATV

"Hitna sjednica Vlade Srpske o problemu migranata, institucije BiH nespremne"

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, zakazala je za sutra hitnu sjednicu Vlade o migrantima.
Vlada Republike Srpske -
Vlada Republike Srpske

"Ovo je ogroman problem kojim se niko ozbiljno ne bavi i to je evidentno. S obzirom na to da su institucije BiH pokazale neodgovornost, javašluk i nesposobnost po pitanjima koja su mnogo manje problematična, sad kad vidimo ovaj migrantski talas, već to možemo tako zvati, onda imamo ozbiljan razlog za strah", kaže za ATV Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Srpske.

"Kad čujete izjave članova Savjeta ministara da su stvari dobro pripremljene i organizovane, a s druge strane vidite masu migranata po parkovima i ulicama, i to sve čak i bez obezbjeđenih čak i vreća za smeće, a kamoli nečeg drugog, onda se pitamo za šta su se pripremale institucije BiH dok su najavljivale, a rade to već neko vrijeme, kako je pred vratima BiH 50.000 migranata", naglašava Cvijanovićeva.

"Kao prvo, odgovorno tvrdim da je BiH, apsolutno, nespremna i za mnogo manje izazove, a ova situacija predstavlja ozbiljnu prijetnju i toga svi moraju da budu svjesni jer se sve dešava bez adekvatnih i ozbiljnih operativnih planova o smještaju, kontroli kretanja, zdravstveno medicinskom nadzoru i bezbjednosnoj kontroli tih lica", ističe premijerka Srpske.

Institucije BiH, dodaje, trebalo je da budu u stanju alarma pri samoj najavi o dolasku nekoliko desetina hiljada migranata.

"Dobijamo poruke da nam EU govori kako će pomoći u izgradnji kapaciteta za smještaj ovih ljudi. Moram reći da to nije nikakva pomoć. Јedina pomoć jeste da im otvore svoje granice i raspoređuju ih po svojim zemljama jer su se ovi migranti, kao i svi prije toga, tamo zaputili. Nije njihov cilj da ostanu u BiH već da dođu do razvijene Evrope. Ako su se neke evropske zemlje ogradile žicama da spriječe priliv migranata, onda ne vidim zašto je nama pomoć to da gradimo kapacitete za njihov prihvat i smještaj ovdje a pojma nemamo ni koliko će ostati, ni ko će da ih liječi, hrani, provjerava njihov identitet u smislu bezbjednosnih rizika", dodaje Cvijanovićeva.

Vlada Republike Srpske se nedavno bavila ovim pitanjem iako je ovo nadležnost institucija BiH, naglašava premijerka.

"Zaključcima smo izrazili zabrinutost i nezadovoljstvo načinom na koji institucije BiH tretiraju ovo pitanje. Kojekakvi akcioni planovi, interersorne grupe, nemaju nikakvo rješenje za ovaj veliki problem. Mi nemamo nikakve uslove za opsežnu akciju zbirnjavanja tako velikog broja ljudi u Srpskoj imajući u vidu probleme smještaja, bezbjednosnih i zdravstvenih rizika. I sutra ćemo imati na Vladi raspravu o tom problemu i očekujem da ćemo ponoviti neke od ovih zaključaka i izaći sa nekim dodatnim stavovima", naglasila je Cvijanovićeva.