latinica  ћирилица
12/05/2018 |  17:42 | Autor: SRNA

Merkelova dobila nagradu za mir franjevačkog reda "Lampa mira"

Evropa treba da učini više za okončanje rata u Siriji, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel primajući nagradu za mir od franjevaca u bazilici u italijanskom mjestu Asisi.
Angela Merkel - Foto: AFP
Angela MerkelFoto: AFP

Merkelova je primila nagradu franjevačkog reda "Lampa mira" čime se pridružila ostalim dobitnicima poput bivšeg poljskog predsjednika Leha Valense, dalaj lame, pokojnog izraelskog predsjednika Šimona Pereza i kolumbijskog predsjednika Huana Manuela Santosa.

U svom govoru prilikom prijema nagrade Merkelova je Siriju nazvala "jednom od najvećih humanitarnih tragedija našeg doba" i da bi političari trebali da se više potrude da okončaju sukob u toj zemlji.

"Taj sukob postao je sukob regionalnih interesa, vjera i zato me ova nagrada podsjeća, kao i brojne druge evropske lidere da moramo više učestvovati na rješenju ove krize", naglasila je Merkelova.

Starješina samostana u Asisiju Mauro Gambeti izjavio je da su franjevci donijeli odluku da nagradu daju Merkelovoj "koja je stala u odbranu prava izbjeglih u potrazi za boljim životom u Evropi i zbog njene posvećenosti unaprijeđenju mirne koegzistencije među ljudima".