latinica  ћирилица
12/05/2018 |  19:07 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

Incidenti na komemoraciji ustašama u Blajburgu

U Blajburgu i ove godine komemoracija ustašama nije prošla bez ustaškog pozdrava i incidenata.

Napadnuti su novinati, a izviždan Goran Јandroković, predsjednik hrvatskog sabora, pokrovitelja skupa. Privedeno je sedam lica, a podneseno devet prijava zbog veličanja nacizma.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kaže da je Hrvatska i ovaj put poštovanje iskazala blajburškim dželatima, a ne jasenovačkim žrtvama.

Oko 15.000 ljudi učestvovalo je na komemoraciji u Blajburgu, skupu koji je proteklih mjeseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahtjeva da ga zabrane, jer je to, kako je više puta naglašeno, najvećem okupljanje profašista i desničara-ekstremista u Evropi.

Želimir Puljić zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kaže da je ovo okupljanje u znaku vjere, molitve i poštovanja prema žrtvama kolektivnog stradanja koje su kako se zna počinili partizani po okončanju Drugog svjetskog rata, a koje se desetljećima zatiralo, pravdalo ili umanjivalo.

Zbog incidenata, intervenisala je policija. Sa skupa su udaljili mušakarca, koji je nosio majicu s natpisom "Za dom spremni". Hrvatski mediji javljaju i da su pojedini učesnici skupa verbalno vrijeđali i napali slovenačkog i hrvatskog snimatelja. Austrijska policija je za ovogodišnji skup pooštrila mjere i zabranila uvredljiva obilježja. Ipak, istoričari smatraju da zabrana skupa u Blajburgu nije ni bila opcija.

Aleksandar Raković istoričar ističe da hrvatska crkva nastavlja istim putem kao i do sada, te da Katolička crkva i Vatikan to ne mogu da zaustave.

Skupu je priustvovao i Dragan Čović sa delegacijom ispred Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje je supokrovitelj skupa.

Na desetak kilometara od mjesta gde je održana komemoracija, održan je i kontraskup, pod nazivom "Ne ustašama". Smatraju da komemoracija u Blajburgu šteti njihovom ugledu.

Na slovenačko-austrijskoj granici zabilježene su kilometarske kolone, jer su austrijske vlasti sprovodile strogu graničnu kontrolu.