latinica  ћирилица
13/05/2018 |  10:39 ⇒ 14/05/2018 | 08:55 | Autor: RTRS

U crkvi u Blažuju služen parastos palim borcima Ilidžanske brigade

U Crkvi svetog Save u Blažuju u Kantonu Sarajevu služen je parastos za poginule borce tokom Odbrambeno- otadžbinskog rata na Ilidži. U odbrani svojih ognjišta poginulo je 560 boraca a ranjeno čak 2200. U okviru manifestacije "Dani odbrane Ilidže", Boračka oraganizacija "Ilidžanski borac" evocira uspomene na prve napade na Ilidžu i sve poginule borce.

U okviru manifestacije "Dani odbrane Ilidže", Boračka oraganizacija "Ilidžanski borac" evocira uspomene na prve napade na Ilidžu i sve poginule boroce. U okviru manifestacije sinoć je prikazan dokumentarni film "Dnevnik ratnog hiruga", o doktoru Miodragu Laziću iz Niša koji je tokom rata u bolnici „Žica“ na Ilidži obavio na hiljade operacije.

Dolazak pred blažujsku crkvu budi sjećanja ali i izaziva nelagodu zbog vidnog prisustva sarajevske policije. Ilidžanci pamte svakodnevne neprijateljske ofanzive, granatiranje i snajperisanje sa Igmana, to ih nije slomilo, odbranili su svoje domove, Ilidžu koja je do rata bila većinsko srpsko naselje.

"Prvi napad na Ilidžu bio je ključni napad, Odbili smo ga. Imalo smo 14 poginulih heroja, i poslije nekako sve bilo lakše i organizovanije. Tako da smo sačuvali ovu terirotiju", rekao je oficir Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske Svetozar Guzina.

"Zašto 22. april i 14. maj, zato što su ti datumi u suštini važni jer su tada bili prvi napadi. Na ove datume mi se sjećamo i kroz čitav rat prođemo, kroz ratni put Ilidžanske brigade, Specijalne jedinice policije, SP Ilidža i cijele Srpske Ilidže", istakao je predsjednik Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Gorana Šehovac.

Sa Ilidžancima danas je bio i ratni hirug iz bolnice Žica, nišlija Miodrag Lazić.Sjeća se legendarni doktor hrabrosti i riješenosti Srba da opstanu na svom, sjeća se želje ranjenika da što prije zaliječe rane i ponovu stanu u odbranu svojih ognjišta.

"Sjećam se i djece kada su dolazili da vide ranjene očeve, ali i tužnih trenutaka klada su dolazili da vide svoje mrtve očeve ili kada roditelji dolaze u bolniczu da vide svoju stradalu djecu. To su strašni momenti, ali to danas izgleda veličanstveno sve", dodao je ratni hirug iz bolnice "Žica" Blažuj Miodrag Lazić.

U ratu odbranjena, Ilidža je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma pripala Federaciji. Tada su ilidžanski Srbi krenuli u izbjeglištvo, rijetki su se vratili a većina prodala ili prodaje svoju vrijednu imovinu. Na Ilidži danas dominira arapski jezik i kultura.

"Došlo je mnogo Arapa u Sarajevo i ja se ne bih vratio da živim sa njima", naglasio je Guzina.

Porodice poginulih, ratni veterani, izaslanik predsjednika Republike Srpske, te predstavnici lokalne vlasti i boračkih organizacija položili su vijence na spomenike Oklopnom bataljonu Prve sarajevske brigade i MUP Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.