latinica  ћирилица
13/05/2018 |  11:32 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Prijedor: Parastos poginulim željezničarima

Za 28 prijedorskih željezničara, stradalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ispred spomen-obilježja na željezničkoj stanici Prijedor, služen je parastos i položeni su vijenci i cvijeće.

Na ovaj način, Boračka organizacija Željezničkog čvora Prijedor, svake godine se, povodom 12. maja, Dana željezničara i Svetog Vasilija Ostroškog, krsne slave Željeznica Republike Srpske, zajedno sa porodicama poginulih boraca, prisjeti radnih kolega i saboraca koji su u proteklom ratu dali živote.

"Boračka organizacija stara se oko uređenja ovog spomen obilježja, oko tradicije, da se nikada ne zaboravi. Nadam se da će i generacije koje poslije nas dolaze nastaviti ove temelje na kojima smo mi krenuli stvaranje i sve ostalo", ističe Milojica Rendić, predsjednik Boračke organizacije željezničkog čvora Prijedor.

Mirjana Radić, direktorica Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost željezničkog čvora Prijedor kaže da 1992. godine, kada je formirana Željeznica Republike Srpske, željezničari su uzeli učešće u odbrambeno-otadžbinskom ratu i naglasila da je red da ih se svi sjete i da to redovno čine. Radićeva je rekla da je poginulo puno željezničara iz svih čvorova.