latinica  ћирилица
13/05/2018 |  13:33 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

U Banjaluci otvoren Sajam sporta Srpske

U Banjaluci je danas otvoren Sajam sporta Republike Srpske na kojem će biti predstavljno 20 sportova i 40 sportskih saveza iz Srpske.
Јasmina Davidović otvorila Sajam sporta u Banjaluci - Foto: SRNA
Јasmina Davidović otvorila Sajam sporta u BanjaluciFoto: SRNA

Tokom Sajma na terenima će biti predstavljeni sportski ples, aikido, kik boks, rukomet, košarka, odbojka, tenis, stoni tenis, atletika, džudo, karate, fudbal, gimnastika, džijudžicu, boks, rvanje i tekvondo.

Ministar porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović, koja je otvorila Sajam, izjavila je da je ovo prilika da se među mladima promoviše sport Republike Srpske u kojoj djeluju 43 sportska saveza i više od 1.500 sportskih organizacija, odnosno sportskih klubova i škola sporta.

"To je stvarno veliki broj i ja sam ponosna na to da u situaciji u kojoj nisu dobri uslovi za razvoj sporta, sport napreduje. To pokazujemo i brojem klubova i uspjesima koje naši sportisti postižu", rekla je novinarima Davidovićeva.

Ona je istakla da je resorno ministarstvo željelo da što više djece vidi koje vrste sporta postoje u Republike Srpskoj, te da se što više uključuju u sportske aktivnosti.

Davidovićeva je izrazila očekivanje da će se veliki broj mladih poslije ovog sajma odlučiti za neki od sportova.

Proslavljeni srpski košarakaš Milan Gurović rekao je novinarima da je ubijeđen da na ovom sajmu ima mladih talenata koji mogu krenuti njegovim stopama.

"Ljudi preko Drine su sposobni za tako nešto. Mi smo generalno rasadnik talentovane djece, tako da mislim da ovde postoje momci koji mogu da naprave čak i veće rezultate od nas", ocijenio je Gurović.

Bivša NBA zvijezda Radoslav Nesterović rekao je da sport ujedinjuje i da je Sajam sporta fenomenalna prilika za djecu da upoznaju vršnjake iz drugih gradova i načine na koje rade.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se otvaranjem Sajma sporta nastavlja bogati sportski vikend u Banjaluci, te podsjetio da je jučerašnji polumaraton sa desetak hiljada učesnika, vjerovatno, najevći sportski događaj ove godine u gradu na Vrbasu.

Radojičić je napomenuo da je Sajam sporta prvi put organizovan u Banjaluci prema dobrom iskustvu kolega iz Srbije, te da je on prilika da se predstave sportski savezi i klubovi i razmijene iskustva.

"Grad Banjaluka, koji je ove godine evropski grad sporta, veoma je zainteresovan za ovakve događaje - promociju sporta i razvoj sportske infrastrukture. Ono što su naši ciljevi ove godine su izgradnja sportske infrastrukture od trim staza i teretana u prirodi do nove sportske dvorane i proširenje baza i treninga, odnosno ponuda posebnog projekta `Sport u školi`", rekao je Radojičić.

Osim Gurovića i Nesterovića, Sajmu sporta prisustvuju predsjednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, predsjednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, aktuelni svjetski prvak u džudou Nemanja Majdov i trener džudoa Ljubiša Majdov, koji je dobio nagradu za najboljeg evropskog trenera u džudou.

Na pedesetak štandova na Banjalučkom velesajmu biće predstavljene i sportske visokoškolske ustanove, instituti za sport i organizacije koje se bave zdravstvenom zaštitom i rehabilitacijom sportista.

Na prvom Sajmu sporta u Srpskoj predstaviće se i proizvođači i distributeri sportske opreme i proizvođači hrane za sportiste.