latinica  ћирилица
13/05/2018 |  13:43 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Služen parastos za nastradale Srbe iz Karna

U manastirskoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u selu Karno kod Srebrenice danas je služen parastos za 21 mještanina i 13 pripadnika MUP-a Republike Srpske poginulih na ovom području.
Srebrenica - parastos - Foto: SRNA
Srebrenica - parastosFoto: SRNA

Parastos je služio iguman ovog manastira arhimandrit Luka Babić.

Cvijeće na spomen-obilježje u porti crkve položile su delegacija srpskih predstavnika u Skupštini opštine, te delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice.

Parastosom i polaganjem cvijeća obilježeno je 26 godina od stradanja mještana Karna.

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog stanovništva započeto u aprilu, muslimanske snage iz Srebrenice ubile su i zarobile 21 civila iz Karna i Crnog Vrha početkom maja 1992. godine, prilikom kontinuiranih višednevnih napada na sva srpska naselja u udaljenoj mjesnoj zajednici Osat.

Niko od zarobljenih nije preživio, a niko za ta svirepa ubistva još nije odgovarao.

Mještanin Karna Milenko Subotić kaže da su prilikom napada pripadnici muslimanskih snaga uhvatili njegovog brata Radivoja, ubili ga nakon višednevnog mučenja i zakopali u jednoj njivi na kraju sela.

"Prilikom ekshumacije i prenošenja njegovih posmrtnih ostataka utvrđeno je da su mu ruke vezane žicom i polomljene noge, ruke, rebra i lobanja, kao i Milojku Gagiću koji je bio istog dana zarobljen, ali je nakon nekoliko dana mučenja ubijen i zakopan u selu Klotjevac odakle je ekshumiran i sahranjen u porodičnom groblju", priča Subotić.

Predsjednik srebreničke Boračke organizacije Gojko Simić izjavio je da je prošlo 26 godina od tragičnog Đurđevdana 1992. godine kada je počelo etničko čišćenje i muslimanska ofanziva na srpska sela oko Srebrenice i proširila se na cijelo područje Osata.

Prema njegovim riječima, za ubistva srpskih civila i zarobljenika u ovom i susjednim selima, kao ni za sva ubistva Srba u srebreničkoj opštini, još niko nije odgovarao.

"Optuženi su i osuđuju se samo Srbi, a za zločine nad Srbima niko ne odgovara. Istina je da su na ovim prostorima stradali pripadnici i srpskog naroda, a ne samo Bošnjaci i da treba da odgovaraju i počinioci zločina nad Srbima, da se dođe do istine i pravde da bi se moglo govoriti o pomirenju i suživotu", rekao je Simić.

On je istakao da bez potpune istine i odgovornosti onih koji su počinili zločine nad Srbima ne može biti pomirenja na ovom području.