latinica  ћирилица
13/05/2018 |  14:21 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

GO SP-a o političkim odnosima i djelovanju institucija Srpske (FOTO)

Glavni odbor Socijalističke partije danas će u Zvorniku razmatrati aktuelnu političku situaciju i ukupne političke odnose u Republici Srpskoj i BiH, ali i djelovanje institucija Srpske na sprovođenju zakonitosti, izjavio je predsjednik SP Petar Đokić.
Zvornik: Socijalisti - Foto: SRNA
Zvornik: SocijalistiFoto: SRNA

Đokić je prije sjednice rekao da će politički odnosi, koji su tema današnje sjednice Glavnog odbora, biti posebno razmatrani u kontekstu uticaja na stanje i organizaciju SP u smislu onoga na šta socijalisti mogu da utiču u narednom periodu.

On je istakao da će se na Glavnom odboru naći i neka otvorena pitanja koja opterećuju Republiku Srpsku, a jedno od njih je djelovanje institucija Republike Srpske na sprovođenju zakonitosti, odnosno na sprovođenju svih onih procedura za koje su zadužene i odgovorne.

"To se posebno odnosi na MUP i Tužilaštvo. Iza ovih institucija moramo snažno stati, podržati njihov rad i tražiti da u okviru zakona maksimalno i odgovorno rade", kaže je Đokić.

Prema njegovim riječima, za socijaliste je veoma značajna današnja sjednica Vlade Republike Srpske koja se odnosi na migrantsku krizu u BiH, što je jedna od najvažnijih političkih tema.

Đokić smatra da ta tema mora da ima daleko veći značaj u institucijama BiH, jer one spavaju kada je riječ o tim pitanjima.

"Iz tih razloga SP zahtijeva odlučan rad institucija BiH i raspravu o tom pitanju na najvišem nivou, posebno onih koji su bezbjednosno zaduženi da predvide sve što mogu biti posljedice takve krize i nekontrolisanog dolaska migranata na prostore BiH", rekao je Đokić.

On je dodao da je za socijaliste posebno važna tema i priprema za osmi kongres koji će biti održan 8. jula u Banjaluci.

"Na kongresu ćemo usvojiti programsku deklaraciju kojom će biti trasiran put SP za najmanje naredne četiri godine. Ovim želimo da potvrdimo stepen organizacije, sposobnost i snagu SP koja sa puno optimizma ulazi u izbornu aktivnost", naveo je Đokić.