latinica  ћирилица
14/05/2018 |  08:38 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Arlov: Apel lokalnim zajednicama da u junu prime djecu sa Kosmeta

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov pozvao je danas lokalne zajednice u Republici Srpskoj da prihvate 50 djece iz Zubinog Potoka koja bi u junu trebalo da borave u porodicama u bratskoj opštini Petrovo, ali one nisu u mogućnosti da ih prime jer je ovo mjesto nedavno zadesila poplava.
Arlov sa porodicom Košević (Foto: TV Most) -
Arlov sa porodicom Košević (Foto: TV Most)

Arlov je podsjetio da je mještane Petrova 6. maja zadesila poplava, zbog čega je ova opština odustala od ovogodišnjeg projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji se organizuje sedmi put.

On je rekao Srni da Petrovo godinama učestvuje u projektu i prihvata djecu iz Zubinog Potoka sa kojim je bratska opština od 2013. godine.

Arlov je pozvao lokalne zajednice u Srpskoj da učestvuju u projektu od 16. do 23. juna i da ugoste 50 učenika i četiri vođe puta iz Zubinog Potoka,

Prema njegovim riječima, ove godine u 19 gradova Republike Srpske stiže sa Kosova i Metohije ukupno 900 djece u pratnji 80 prosvjetnih radnika.

Arlov, koji boravi na Kosmetu od 12. do 15. maja, uručio je 350 evra pomoći sedamdesetogodišnjoj Kosi Košević koja živi sa dva sina u selu Varage u Zubinom Potoku.

"Kosa je 1995. godine tokom akcije hrvatske vojske `Oluja` izbjegla iz Benkovca i živi skoro 23 godine u Zubinom Potoku. Velika tragedija zadesila je ovu porodicu koja živi u veoma teškim uslovima. Došla je sa četvoro djece, najstariji sin poginuo joj je 1999. godine, a kćerka umrla. Ima još dvojicu bolesnih sinova", kaže Arlov.

Arlov je najavio da će sutra u Kosovskoj Mitrovici Odbor uručiti za šestoro djece stipendije vrijedne ukupno 2.400 evra, a novac je prikupljen zahvaljujući humanim ljudima iz Republike Srpske.