latinica  ћирилица
14/05/2018 |  08:50 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Republička organizacija o centralnoj evidenciji nestalih u BiH

U Banjaluci će danas biti održana sjednica Izvršnog odbora Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila povodom najave Instituta za nestala lica BiH da će u narednih mjesec dana biti objavljena centralna evidencija nestalih lica u BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je za Srnu da je neprihvatljivo donošenje centralne evidencije nestalih lica, ukoliko ta baza ne sadrži podatke o okolnostima nestanka, statusu nestalog lica - vojnik/civil, te o nacionalnosti.

On je istakao da bi se sa tim podacima izbjegla mogućnost bilo kakvih zloupotreba i manipulacija brojem i okolnostima stradanja nestalih lica.

Mitrović je objasnio da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske ne žele da centralna evidencija nestalih lica u BiH bude objavljena bez tri osnovna podatka, jer bi se u tom slučaju svela na brojeve.

- Mi ne želimo ništa da se krije i da naši najmiliji, koji su nestali, budu svedeni samo na puke brojeve. Zato insistiramo na tome - ko su nestali, pod kojim okolnostima su nestali i koje su nacionalnosti - naveo je Mitrović.

On je podsjetio da Republička organizacija godinama insistira da centralna evidencija nestalih u BiH mora sadržavati tri osnovna podatka o nestalom licu još od 2009. godine.

Član Privremenog upravnog odbora Instituta, Petar Šikman, rekao je ranije da bi u narednih mjesec dana na sajtu Instituta za nestala lica BiH trebalo da bude objavljena centralna evidencija nestalih lica u BiH.

Šikman je rekao da se samo čeka mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH o tome koji podaci o nestalim licima mogu biti objavljeni.