latinica  ћирилица
14/05/2018 |  08:54 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Situacija sa migrantima u BiH postaje kritična

Migracije, čiji je talas zahvatio i BiH, nisu još poprimile oblik prave krize, ali situacija može postati kritična ako se ne donesu odgovarajuća rješenja, upozorio je portparol UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Neven Crvenković.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

On je naveo da se zaključci ne mogu prejudicirati, ali je pretpostavio da je riječ o iznalaženju rješenja za smještaj - što je izazov za BiH.

- Znamo da je prije dvije sedmice Savjet ministara zadužio Koordinaciono tijelo da predloži alternativna rješenja za smještaj tražilaca azila. Pretpostavljamo da će ona biti predstavljena Savjetu ministara - rekao je Crvenković za televiziju N1.

On je ocijenio da migrantske krize još nema, ali da situacija moža postati kritična ako se ne donesu odgovarajuća rješenja, pogotovo ako se ne sprovedu.

- Postoje akcijski planovi iz 2015. koji su bili sačinjeni za situaciju koja se zvala izbjeglička kriza, pogotovo u Srbiji i Makedoniji. Vidjećemo kako će se ti planovi sprovoditi u BiH - rekao je portparol UNHCR-a.

On je napomenuo da su i dalje najvidljivije migracije u Unsko-sanskom kantonu i Kantonu Sarajevu, gdje je najveća akumulacija tražilaca azila.

- Prema našim informacijama, a oslanjamo se na zvanične podatke vlasti BiH, oko 3.000 migranata je došlo ove godine u BiH, što je četiri puta više nego prošle godine. Što se tiče broja tražilaca azila, njih je do danas 400 - naveo je Crvenković.

On je istakao da tražioci azila imaju pravo na smještaj, prema zakonima BiH, budući da je BiH potpisala Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1991. godine, a najbitnije regulative su pretočene i u zakone BiH.

- Јedan od osnovnih postulata jeste da ljudima koji žele tražiti međunarodnu zaštitu - to pravo treba biti osigurano. Pravo na azil je univerzalno ljudsko pravo - istakao je Crvenković.

On je podsjetio da su, od 2015. godine i velike izbjegličke krize, granični režimi zemalja regiona postali rigorozniji, postavljaju se žice, ograde, ali da u UNHCR-u smatraju da to nije etički ispravno, niti je u skladu sa Konvencijom, pa ni zakonima zemalja potpisnica Konvencije.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić zakazao je za danas sastanak Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH, u vezi sa migrantima koji u posljednje vrijeme pristižu u BiH.