latinica  ћирилица
14/05/2018 |  09:20 ⇒ 09:33 | Autor: TANЈUG

Јoš jedan teroristički napad u Indoneziji (VIDEO)

Samoubilački napad ispred sjedišta policije u Surabaji, drugom najvećem gradu Indonezije, izvela je petočlana porodica, među kojima je i osmogodišnje dijete.
Samoubilački napad u Surabaji, Indonezija (foto: rs.sputniknews.com) -
Samoubilački napad u Surabaji, Indonezija (foto: rs.sputniknews.com)

Oni su se dovezli sa dva motocikla i raznijeli na kontrolnom punktu ispred policijske stanice, izjavio je šef policije Tito Karnavijan. Prema njegovim riječima, dijete je preživjelo.

U novom napadu ranjeno je najmanje 10 ljudi, među kojima su četiri policajca.

Napad je izveden nakon što je juče najmanje 13 osoba ubijeno, a 40 ranjeno u samoubilačkim bombaškim napadima na tri crkve u Surabaji. Odgovornost za te napada preuzela je Islamska država.

Tito Karnavijan je juče izjavio i da su napad na tri crkve izveli članovi iste porodice. On je naveo da je ova porodica boravila u Siriji, gdje je ID do skora kontrolisao veliki dio teritorije.

Otac je aktivirao automobil-bombu, a dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, dok je majka izvela napad zajedno sa dvoje djece uzrasta od 12 i osam godina.

Predsjednik Indonezije DŽoko Vidodo je bombaške napade u Surabaji, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao varvarskim, prenio je Rojters.

- Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih - rekao je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa Karnavijanom.​

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu, a poslije bombaškog napada islamista koji se dogodio 2002. godine na Baliju, kada je ubijeno 202 ljudi, indonežanske vlasti vrše neprekidan pritisak na ekstremiste.​

Ta zemlja je, međutim, kako je navela američka agencija, suočena sa novom prijetnjom zbog povratka sa Bliskog istoka onih koji su se borili u redovima ID, čime se oživljavaju lokalne ekstremističke mreže.