latinica  ћирилица
14/05/2018 |  13:13 ⇒ 19:28 | Autor: RTRS

Organizacioni odbor o obilježavanju 25 godina ANURS

U Banjaluci je danas održana sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 25 godina od osnivanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Sjednici Odbora prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je pohvalio uspješan rad Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. 

Dodik je najavio da će početkom naredne godine Republika Srpska formirati posebno ministarstvo za nove tehnologije i razvoj, te naglasio da će saradnja ANURS sa tim ministarstvom biti neophodna.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Akademija iza sebe ostavila značajne projekte, o čemu svjedoči i prvo izdanje Enciklopedije Republike Srpske i rad na sljedećim izdanjima, mnogi seminari, te njena uključenost u širu strukturu akademskih organizacija Evrope i svijeta.

- Vjerujemo da će u septembru, kada bude zvanično obilježavanje 25 godina postojanja i rada ANURS-a, u Banjaluci biti prisutan značajan broj domaćih i stranih akademika. To govori o tome kako se poima sama Akademija, koja Republici daje karakter u organizovanju ozbiljne zajednice - rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović smatra da činjenica je usred građanskog rata osnovana institucija kao što je ANURS govori da su i u to vrijeme ljudi razmišljali da sutra treba da dođe mir, da se radi, živi normalno i učestvuju u izgradnji savremenog svijeta.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da Akademija ima šta da kaže i pokaže za ovu godišnjicu, jer je riječ o instituciji koja se bavi nizom važnih društvenih pitanja i ona je kao takva važan stub državnosti.

- ANURS je važan stub koji na određen način pokazuje da je situacija u Republici takva da u njoj postoji svijest građana da joj je potrebna jedna najviša naučna i umjetnička institucija kao što je Akademija - naglasio je Kuzmanović.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske osnovana je kao najviša naučna, umjetnička, radna i reprezentativna ustanova u Srpskoj sa zadatkom da razvija i podstiče nauku i unapređuje umjetničku djelatnost.