latinica  ћирилица
14/05/2018 |  14:59 | Autor: SRNA

"Čast otadžbine": Dan Vojske Srpske mora biti praznik opšteg nacionalnog ponosa

Dan Vojske Republike Srpske mora biti praznik opšteg nacionalnog ponosa za cijeli srpski narod, jer je Vojska Srpske spriječila genocid nad srpskim narodom u građanskom ratu od 1992. do 1995. godine, ujedinila ga i stvorila Republiku Srpsku, saopšteno je iz Udruženja "Čast otadžbine".
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

U saopštenju se ističe da ove tekovine čine Vojsku Republike Srpske sličnom sa Vojskom Ruske Federacije, koja je nosilac pobjede protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Ove dvije vojske, dodaje se u saopštenju, razlikuje odnos prema svojim ratnicima. "Čast otadžbine" navodi da je na obilježavanju Dana pobjede "u Moskvi bina bila puna generala kako zaslužnih, tako i sadašnji", a da je na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske "na bini bilo i onih protiv kojih smo se borili, te onih koji nisu učestvovali u stvaranju Republike Srpske".

"Gdje su slavni generali Republike Srpske? Mi smo ih braćo Srbi smjestili u Haški tribunal i ostale kazamate širom Evrope. Oficiri koji nisu otišli u Hag, sada se procesuiraju u Sudu BiH, a hapsi ih visokoobrazovani ministar /Dragan/ Mektić uz pomoć kuma Perice Stanića sa Sipom", navodi "Čast otadžbine".

Iz ovog udruženja ističu da su "u posljednje vrijeme počeli da organizuju i ulične proteste i da rade sve što mentori narede, a sve s ciljem rušenja Republike Srpske".

"Vojska, koja je postrojena u Banjaluci nije srpska vojska. Na čelu generalštaba je general koji je komandovao u ratu mudžahedinima. Ta ista vojska se nije mogla postrojiti za Dan Republike Srpske jer nisu dozvolili Bakir i Mladen. U slučaju neke krizne situacije ta vojska će izvršavati naređenja genralštaba i Predsjedništva BiH, a ne predsjednika Srpske", smatraju iz "Časti otadžbine".

Udruženje je kritikovalo odnos prema problemima boračke populacije koji imaju "pojedinci iz rukovodećih struktura organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbiskog rata" i podržalo odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izgradnji stanova za pripadnike Vojske Republike Srpske i MUP-a.

"Čast otadžbine" podržalo je i Dodikovu namjeru da "vrati srpsku vojsku".

"Podržavamo predsjednika Dodika u namjeri da u skladu sa izvornim Dejtonskim sporazumom vrati srpsku vojsku. Do povratka Vojske Republike Srpske, predlažemo jedinstvo srpske vojske u dogovoru sa Srbijom, kako bi i mi imali nekoga da nas brani za ne daj Bože", navode iz Udruženja "Časti otadžbine".