latinica  ћирилица
14/05/2018 |  15:35 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Prijedor dobija još jednu kružnu raskrsnicu

Prijedor bi trebalo da dobije još jednu kružnu raskrsnicu, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor – Novi Grad. Јavno preduzeće "Putevi Republike Srpske", koje će finansirati izgradnju, pokrenulo je postupak izrade tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova.

Nova kružna raskrsnica trebalo bi da bude izgrađena na ulazu u Prijedor, odnosno na ukrštanju magistralnog puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad i Ulice 29. novembra, koja se veže za magistralni put Prijedor – Kozarska Dubica. Njena izgradnja poboljšaće bezbjednost i kvalitet odvijanja saobraćaja i umanjiti gužve posebno tokom ljetnog perioda.

Јavno preduzeće "Putevi Republike Srpske" pokrenulo je proceduru radi raspisivanja javnog poziva za izbor izvođača radova na izgradnji ove kružne raskrsnice. Vrijednost radova procjenjuje se na 450.000 maraka. U prijedorskoj Gradskoj upravi zaduženi su za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

"U današnjem vremenu gdje imamo veliki broj vozila na putevima, izgradnja kružne raskrnice je od velikog značaja. Između ostalog, povećava bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, povećava protok vozila i smanjuje gužve u saobraćaju", rekao je Tihomir Timarac, v. d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Grada Prijedora.

Postojećom raskrsnicom dnevno prođe oko osam hiljada vozila. Predviđeno je da nakon izgradnje kružne raskrsnice, ova saobraćajnica ima kapacitet 22.000 vozila na dan. Grad Prijedor razmatra i mogućnost izgradnje još jedne kružne raskrsnice, u naselju Urije.