latinica  ћирилица
14/05/2018 |  15:42 | Autor: SRNA

Svjedočenja na suđenju Alminku Islamoviću

U nastavku suđenja Alminku Islamoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Broda 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Slobodan Konstadinović ispričao je da je uhapšen u martu 1992. godine i odveden u Slavonski Brod, gdje je u Radničkom domu proveo 21 dan.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Konstadinović je rekao da su 16. marta 1992. godine njegovu kuću u Brodu opkolili vojnici Hrvatskog vijeća odbrane, među kojima je prepoznao Blažena Kljajića, Peru i Dragu Marinića, te Alminka Islamovića, kojeg je znao od djetinjstva.

"Većina tih vojnika mi je bila nepoznata. Došli su kod mene i tražili oružje jer su sumnjali da sam potencijalni snajperista. Naravno da ništa nisu našli. Pucali su po kući, a ja sam vezan ležao na zemlji", naveo je svjedok.

Konstadinović je dodao da ga je tada neko kundakom udario u leđa, ali smatra da to nije bio Islamović.

Svjedok je rekao da su vojnici uzeli njegov automobil kojim su ga optuženi i Pero Marinić odvezli u Radnički dom u Slavonskom Brodu, te dodao da ga niko nije tukao i maltretirao.

Svjedok Aleksa Gojković rekao je da mu je Alminko Islamović prijatelj od prije rata, te da mu je njegov djed, Stevan Gojković, ispričao kako mu je Islamović pomogao da izađe iz pritvora.

Svjedok je rekao da su djeda, koji je tada imao 78 godina, 10. maja 1992. godine u njegovom selu Klakar Gornji uhapsili pripadnici HVO-a i odveli u policijsku stanicu u Brodu, u kojoj je proveo 12 dana.

"Brat i ja smo pokušavali saznati šta se s njim desilo. U međuvremenu, Islamović ga je prepoznao i sa Arminom Matinjaninom izveo bez znanja vojne policije. Djed je nekoliko dana proveo kod Islamovića, a onda kod Matinjanina. Iako djed nije imao nikakve dokumente, Islamović ga je predao našoj rodbini koja je živjela u Hrvatskoj odakle se, nakon pet mjeseci, vratio u svoje selo", ispričao je Gojković.

Islamović je optužen da je kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, od marta do oktobra 1992. godine, učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudni rad, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. maj.