latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:14 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Prijedlog Rebalansa budžeta, uvećanog za 87 miliona, pred poslanicima u NSRS

Prijedlog Rebalansa budžeta, uvećanog za 87 miliona maraka, sutra će se naći pred poslanicima u parlamentu Srpske. To je potvrda finansijske stabilnosti, ocjena je ekonomista. Dok vlast tvrdi da je rebalans dobra stvar, jer će značajan dio novca biti usmjeren u kapitalna ulaganja, opozicija poručuje da on ne pokazuje kako će novac tačno biti utrošen.

Povećanje poreza na dohodak i dobit, indirektnih poreza i doprinosa za PIO, najviše su doprinijeli da rebalans bude veći za 87 miliona maraka. Naredni koraci već su definisani - između ostalih značajanija kapitalna ulaganja.

“Ulaganja se odnose na izgradnju škola, sportskih terena, infrastrukturne projekte - vodovode u malim seoskim sredinama i čitav niz projekata koje su opštine Vladi dostavljale po rangu", rekla je predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

Pored već planiranog povećanja penzija od dva odsto, nakon rebalansa, tvrde u Vladi, slijedi novo povećanje. Najznačajnije promjene su dodatna sredstva za poljoprivredu, zdravstvo, Fond PIO.

“Dobro će nam doći tih 11 miliona. Ta sredstva će biti direktno usmjerena u poljoprivrednu proizvodnju, jedan dio u protivgradnu zaštitu, a jedan dio u regresiranu naftu. To još uvijek nije onih šest odsto, ali možemo biti zadovoljni što je Vlada razumjela naše probleme", istakao je predsjednik poljoprivrednih-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske, kaže da će Fond PIO biti povećan za 10 miliona KM.
“Sa deset miliona maraka koji su rebalansom planirani za PIO stvara se pretpostavka da se na neki način može pomoći penzionerskoj populaciji", naglasio je Tegeltija.

Ove godine, neuobičajeno, o rebalansu se raspravlja već u petom mjesecu. Zbog toga, upozorava stručna javnost, treba biti vrlo oprezan jer bi kasnije moglo doći do pada prihoda.

U Vladi kažu da Srpska u posljednje tri godine ima pozitivan finansijski rast, što je pokazatelj, tvrde, da smo izašli iz kriznog perioda.

"Suficit prema planu ovog rebalansa će se u najvećem dijelu koristiti za otplatu dugova i za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda, što se svakako može okarakterisati kao pozitivan proces", izjavio je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta. 

Da li isto misle i poslanici, javnost će čuti tokom sutrašnje rasprave u parlamentu.

"Dobro je što se na vrijeme krenulo sa rebalansom budžeta i što se uvidjelo da imamo viška sredstava. Očekujem sutra konstruktivnu raspravu. Čak ne vjerujem da će dugo i trajati”, naglasio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Maj je, a prva crta ispod ovogodišnjeg budžeta već je podvučena. Viška, jasno je, ima. Kako će on biti potrošen, vlast i opozicija imaju različito mišljenje.