latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:22 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Položen kamen temeljac za Palatu pravde u Trebinju

U Trebinju je položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Palate pravde u koju će biti smješteni Okružni i Osnovni sud i Okružno tužilaštvo. Radove vrijedne milion i po evra finansira Evropska unija, dok Trebinje učestvuje sa 970.000 maraka u renti, okolnim uređenju i rješavanju infrastrukture i lokacije.
Položen kamen temeljac za Palatu pravde u Trebinju - Foto: SRNA
Položen kamen temeljac za Palatu pravde u TrebinjuFoto: SRNA

U 2.800 kvadratnih metara Palate pravde biće dvije velike i nekoliko manjih sudnica, prostor za zaštićene svjedoke, prostor za zadržavanje, arhivu, sudsku policiju.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipoviić se zahvalio EU na podršci ne samo u Trebinju, već i u drugim gradovima u Srpskoj, te Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kao i gradskoj upravi Trebinja.

"Vjerujem da ćemo dobiti izvanredan prostor za pravosudne institucije i da će to ujedno biti i nova obaveza za podizanje efikasnosti njihovog rada", istakao je Kasipović.

Novac je, projektom "Unapređenje rada pravosuđa", obezbijedila Evropska unija.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino podsjetio je da je Evropska unija tokom proteklih godina u pravosudni sektor uložila više od 50 miliona evra, od kojih 20 miliona evra u infrastrukturu.

"Pravosuđe koje dobro funkcioniše je presudno za pristupanje BiH Evropskoj uniji. Јaka vladavina prava je presudna za priduživanje zemlje EU", istakao je Sino.

Grad Trebinje učestvuje u realizaciji projekta na način što je preuzeo obaveze rješavanja imovinskih odnosa, odnosno kompletiranja katastarske čestice za izgradnju Palate pravde, rušenja objekta na postojećem lokalitetu, doovođenje infrastrukture za oborinsku, kanalizacionu mrežu, kao i struje i optike.

"Mi smo to sve uspjeli uraditi u roku od godinu i četiri mjeseca, a paralelno su se vodile usluge dobijanja izvođača radova i nadzora", rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Izgradnja Palate pravde u Trebinju trebalo bi da bude završena do kraja maja naredne godine.