latinica  ћирилица
14/05/2018 |  18:09 | Autor: SRNA

Dačić: Sprovesti sve dogovoreno iz briselskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno između Beograda i Prištine bez dodatnih uslovljavanja.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je na sjednici posvećenoj tromjesečnom izvještaju o Kosovu i Metohiji istakao i da za sva neriješena pitanja treba pronaći rješenja isključivo putem dijaloga.

On je ocijenio i da Priština nema istinsku namjeru da ispuni svoje obaveze iz briselskog sporazuma, već da ga na najgrublji način krši.

"Zato je važno da se danas u Savetu bezbednosti čuje jedinstven stav da formiranje Zajednice srpskih opština više ne može i ne sme da čeka. I ne mogu se pritom ponavljati pozivi obema stranama da ispune preuzete obaveze jer je jedna strana to već učinila, a druga nije", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, izjave predstavnika Prištine, poput najnovije da će formiranje ZSO biti uslovljeno dobijanjem "stolice" u UN, samo potvrđuju da Priština nema istinsku namjeru da ispuni svoje obaveze iz briselskog sporazuma.

"Sa žaljenjem moram da konstatujem da je šef Kancelarije EU u Prištini, izlazeći iz okvira svog mandata, izrazila podršku ovakvoj platformi Prištine", rekao je on.

Dačić je naveo i da zvanični Beograd opravdano sumnja u iskrenost Priština koja sa zakašnjenjem od pet godina ulazi u ovaj proces, uprkos deklarativnim najavama da će biti preduzete određene aktivnosti u vezi sa ZSO.

"Strahujemo da je reč o još jednom političkom manevru čiji je cilj smanjenje međunarodnog pritiska, a ne istinskoj spremnosti da se konačno ispune preuzete obaveze", rekao je Dačić.

On je ocijenio da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo više nego potrebno.

Dačić je kritikovao članice Savjeta bezbjednosti UN koje traže promjenu formata u kojem se održavaju sjednice o Kosovu i Metohiji.

"Nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice Saveta bezbednosti... nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, to samo unosi dodatne nesuglasice kako među članicama Savjeta bezbjednosti, tako i između Beograda i Prištine.

"Kako bi se obezbedilo pridržavanje dogovora, olakšala primena briselskog sporazuma, održala stabilnosti i uspostavila vladavina prava na Kosovu i Metohiji, od suštinske važnosti je međunarodno prisustvo", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je i da je "u tom smislu neophodno zadržati dosadašnji obim nadležnosti EULEKS-a", kao i da se u potencijalne izmjene mandata te misije mora uključiti i Savjet bezbjednosti UN.

"Svaka promena u radu EULEKS-a utiče i na angažman drugih međunarodnih misija /KFOR, UNMIK, OMIK/ i zahteva izmenu u radu tih misija u skladu sa očuvanjem funkcionalnosti međunarodnog prisustva", rekao je on.

Dačić je podržao poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa za temeljnu istragu događaja od 26. marta, kada je uhapšen šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.