latinica  ћирилица
15/05/2018 |  07:37 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Dom naroda PS BiH o skeniranju glasačkih listića

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegati bi trebalo da razmatraju zahtjev Predstavničkog doma parlamenta BiH, da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Delegati Doma naroda su na sjednici 17. aprila donijeli odluku o odgađanju izjašnjavanja o proceduri donošenja Izbornog zakona čiji predlagači su poslanici Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

O ovoj tački dnevnog reda Dom naroda je trebalo da raspravlja 26. aprila, ali sjednica tada nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednicu je od 15 delegata došlo 12, ali nije bilo dovoljno delegata iz hrvatskog naroda.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH u prvom čitanju i po skraćenom postupku, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda s mišljenjem Ustavnopravne komisije Doma naroda BiH.

Ovaj prijedlog, koji su podnijeli delegati Ljilja Zovko, Bariša Čolaka, Zdenka DŽambas, Mario Karamatić i Martin Raguž, identičan je prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a koji nije dobio podršku Savjeta ministara.

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša pojasnio je ranije da je riječ o odluci Ustavnog suda BiH na apelaciju /tada/ predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjane Krišto u kojoj su pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji proglašene neustavnim, uz ocjenu da se krše ljudska prava.

Prijedlog izmjena ovog zakona sličan je prijedlogu koji u Predstavničkom domu predložio poslanik SDA Amir Fazlić, ali je suštinska razlika u obuhvatu primjene zakona, a praktično to bi značilo da se izmjenama zakona definišu samo krivična djela koje tretira Krivični zakon BiH, ali ne i krivični zakoni entiteta.

Delegati će odlučiti o zahtjevu delegata iz reda bošnjačkog naroda Halida Genjca da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH kojim je, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, propisana detaljanija procedura davanja imuniteta svjedoku.

Dom naroda razmotriće u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH čija je svrha omogućavanje efikasnije zaštite lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, ali i svrsishodnija primjena sprovođenja procedura i propisa u vezi sa pokretanjem mehanizama za zaštitu definisanih u Zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH u prvom čitanju, kojim se ispravlja neusaglašenost u odredbama zakona koji se odnosi na broj članova u Odboru za žalbe policijskih službenika.

Pred delegatima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o radu u institucijama BiH koji se odnosi na zabranu noćnog rada trudnicama od šestog mjeseca trudnoće i majkama djece do dvije godine, kao i na korišćenje godišnjeg odmora i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.