latinica  ћирилица
15/05/2018 |  08:13 ⇒ 08:17 | Autor: SRNA

"Večernjakov pečat": Četiri fudbalska selektora ličnosti godine

Za ličnost godine u izboru "Večernjeg lista BiH" proglašena su četvorica fudbalskih selektora porijeklom iz BiH - Zlatko Dalić, Vahid Halilhodžić, Vladimir Petković i Mladen Krstajić, koji predvode selekcije Hrvatske, Јapana, Švajcarske i Srbije, učesnice Svjetskog prvenstva u Rusiji.
Mostar: "17. Večernjakov pečat" - Foto: SRNA
Mostar: "17. Večernjakov pečat"Foto: SRNA

Mladen Krstajić u obraćanju na sinoćnjoj manifestaciji u Mostaru zahvalio je za priznanje.

"Dolazim iz Zenice i sticajem okolnosti sam prešao u Srbiju, ali sam u mom `Čeliku` počeo trenirati fudbal. Trenerski posao radim iz ljubavi", rekao je selektor Srbije.

Halilhodžić, selektor Јapana, kroz suze je rekao da je nakon 21 godinu došao na mostarski Rondo gdje je bila njegova kuća i gdje je živio.

"Ovo je moj grad i ne treba ga dijeliti. Tri naroda treba da nađu dijalog i način suživota. To traži cijeli svijet. Bilo je ružnih stvari, ali trebamo da gradimo mostove pomirenja", dodao je Halilhodžić.

Selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić naveo je da je kao dječak otišao iz rodnog Livna za svojim snovima.

"Moj put je bio težak, ali uz Božiju pomoć i podršku porodice svoje snove sam ostvario. Nadam se da ćemo zajedno graditi bolju budućnost i da nećemo morati odlaziti sa svoje rodne grude", rekao je Dalić.

Vladimir Petković poslao je video-poruku iz Švajcarske, navodeći da mu je jako drago što ga zemljaci nisu zaboravili.

Glavni urednik "Večernjeg lista" Јozo Pavković u obrazloženju nagrade je rekao da su četvorica građana BiH, i to Hrvat, Srbin, Bošnjak i ostali ostvarili svjetski uspjeh.

"Svjetski, a naši. Ovo je slika uspješne, pozitivne BiH. Ono što je uspjelo njima u dijAspori nije nama u ovoj zemlji", rekao je Pavković.

"Večernji list" je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru organizovao 17. manifestaciju izbora ličnosti godine poD nazivom "Večernjakov pečat", a nagrade su dodijeljene u 15 kategorija.

"Večernjakov pečat" za promotera evropskih vrijednosti dobila je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kitarovićeva je rekla da je ovo priznanje i Hrvatskoj koja je podržava i nastaviće da podržava BiH na evropskom putu i ulagaće u ljude i zajedništvo.

"Ova manifestacija održava se pod nazivom `Evropsko proljeće`, a ono je upravo potrebno BiH. EU mora znati da joj treba BiH", rekla je Kitarovićeva i pozvala sve mlade da ostanu u BiH.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš dobitnik je "Večernjakovog pečata" za lokalnog lidera.

Tomaš je rekao da je ovo nagrada svim njegovim saradnicima i svim građanima opštine Prnjavor bez čije podrške ne bi mogao da radi svoj posao.

"U Prnjavoru složno žive sva tri konstitutivna naroda i pripadnici 13 nacionalnih manjina. To je mjesto gdje živi 39.000 dobrih ljudi i lijepih žena", rekao je Tomaš i naglasio da će nagradu shvatiti kao zahtjev da svoj posao radi još odgovornije i predanije.

U kategoriji "Naše gore list", nagradu je dobio Pavo Zubak, ugledni hrvatski privrednik koji je u vrhu udruženja Hrvata iz BiH "Prsten".

Pečat za sportistu godine dobio je teniser Damir DŽumhur, a "Večernjakov pečat" za sportski uspjeh dodijeljen je proslavljenom igraču i treneru Blažu Sliškoviću, koji je s mostarskim Fudbalskim klubom "Zrinjski" povezao dvije titule prvaka BiH u fudbalu.

Nagradu "Večernjakov pečat" za međupolitički dijalog dobila je ministar finansija Federacije BiH Јelka Milićević koja je naglasila da je međupolitički dijalog najvažniji i da on treba da stvori bolju političku klimu u BiH.

Nagradu u kategoriji javne uprave dobio je direktor Koordinacije policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

"Večernjakov" žiri je "Pečat" za kategoriji "Ponos BiH" dodijelio posthumno Aganu Hodžiću, humanitarcu koji je životnu ušteđevinu ostavio siromašnima.

Nagradu je preuzela Zilha Šeta iz Narodne kuhinje "Stari Grad" u Sarajevu.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve iz Čapljine Marko Gojačić dobio je "Pečat" za međureligijski dijalog.

"Čast mi je što sam večeras s dobrim ljudima. Ova nagrada mi puno znači i želio bih da je podijelim sa porodicom i mojom braćom sveštenicima iz doline Neretve i mojim narodom iz Čapljine", rekao je Gojačić.

"Pečat" za "Uspjeh BiH" zaslužile su sestre Čuljak koje su prije 33 godine ostale bez potkoljenica zbog promrzlina, a čija je inspirativna priča poslužila za snimanje filma ove godine.

Za poduhvat godine priznanje je otišlo u ruke Dajane Đurić, visokoobrazovane dimnjačarke iz reda romske populacije koja se bori za prava svog naroda.

Đurićeva je vrlo emotivno prihvatila nagradu i poručila mladim da ne napuštaju BiH, da u njoj rade i obrazuju se. "Za mene ova nagrada znači da se rad i trud isplate", rekla je Dajana, koja je pozvala političare da se pobrinu i za ravnopravnost Roma u BiH.

"Kulturni" pečat otišao je u ruke poznatom slikaru Safetu Zecu.

Šefu klinike za opekotine, rekonstruktivnu, plastičnu i hirurgiju šake bolnice "Bogenhausen" u Minhenu Milomiru Ninkoviću uručen je "Večernjakov pečat" za medicinu.

Za privrednika godine "Večernji list" je izabrao prvog čovjeka prehrambene "AS grupe" Rusmira Hrvića.

Hrvić je rekao da je velika čast dobiti ovo priznanje i zahvalio svojim radnicima i saradnicima za koje je rekao da su zajedno s njim zaslužni za nagradu.

Posebno priznanje "Večernji list" dobio je i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro DŽakula zbog doprinosa finansijskoj stabilnosti BiH.

Posebno priznanje "Večernjeg lista" za doprinos evropskim integracijama BiH dobila je Delegacija EU u BiH, a nagradu je preuzeo šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

"Imate sjajnu zemlju i mnogo sjajnih ljudi. Vjerujem da ćete uspjeti", rekao je Vigemark.

Manifestaciji su prisustvovali brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti BiH među kojima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borana Krišto, Vigemark, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, predstavnici diplomastkog kora u BiH, te brojni privrednici i predstavnici kulturnog i javnog života.

Čović je rekao da je ovaj događaj odavno prerastao Mostar, Hercegovinu i BiH te da je ovo prilika da se razmišlja o ljepšim temama i boljoj budućnosti.

Na manifestaciji "Večernjakov pečat" nastupile su i brojne muzičke zvijezde među kojima Јelena Tomašević, Јelena Rozga, bend "Divanhana", makedonska zvijezda David Temelkov, španska zvijezda Mayca Teba, orkestri iz Novog Sada i Mostara.