latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:12 ⇒ 10:20 | Autor: Agencije

Meksiko Siti bi mogao ostati bez vode!

Meksiko Siti, jedan od najvećih gradova na svijetu, dom je oko 27 miliona ljudi, što čini oko 20 odsto ukupne populacije Meksika.

Velika populacija stvara pritisak na zalihe vode, zbog čega se urušavaju sistemi vodovoda. Prirodne rezerve su takođe ugrožene, a ako se trendovi nastave presušiće za 30 godina.

U grad koji se nalazi na 2.000 metara nadmorske visine kiša često pada, a predviđa se i pojačavanje trenda s obzirom na globalno zagrijevanje. Slivanje vode dovodi do obustava saobraćaja, poplava, pucanja cijevi i zagađenja vode. Cjevovode zapušuje i đubre koje se baca po ulicama, piše BBC.

Radnici često moraju da popravljaju drenažne sisteme. Ali uprkos kišama, grad se suočava sa manjkom vode, uglavnom zbog dotrajale i neefikasne infrastrukture, zbog koje se gubi oko 40 odsto vode.

Najsiromašniji su najgore pogođeni. Neki nisu ni povezani na vodovod i vodu moraju da kupuju, što je i najskuplje. Drugi imaju samo ograničen pristup, i vodu u cijevima samo nekoliko puta nedjeljno. Mnogi zato uzimaju vodu iz cisterni, što dovodi do zagađenja, jer je potrebno prevoziti po gradu.

Čak ni farmeri više nemaju adekvatan pristup vodi koja im treba za usjeve, a bunari i kanali često presušuju.

Nedostatak vode je čudan s obzirom na prirodno okruženje. Meksiko siti je izgrađen na ostrvu koje okružuju prirodni jezerski baseni. Ali kada su Španci kolonizovali Meksiko oko 1.500 godine, isušili su jezera da bi proširili grad.

To znači da pod zemljom Meksiko Siti ima rezerve svježe vode, odakle grad crpi oko 40 odsto vode. U teoriji bi trebalo da se pune od kišnice, ali nestašice ukazuju da se isušuju brže nego što je predviđeno. Ako se trendovi nastave, mogle bi da potpuno isuše za 30 do 50 godina.

Prekomjerna eksploatacija može da dovede i do seizmičkih aktivnosti. Pojedini deijlovi grada propadaju i po 30 centimetara godišnje. U septembru prošle godine u zemljotresu je poginulo 200 ljudi, a mnoge zgrade su propale. Propadanje terena dovodi i do pucanja cijevi i uništavanja infrastrukture.

Od poplava do suša, većina vremenskih neprilika Meksiko Sitija se dovodi u vezu sa klimatskim promjenama. Ako nestane voda u podzemnim bazenima doći će i do smanjenja vlažnosti u gradu, a visoke temeprature će dodatno isušivati vodu. Za kružne procese za sada niko ne vidi lako rješenje.