latinica  ћирилица
15/05/2018 |  11:37 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Dom naroda- Izmjene Izbornog zakona idu u redovnu proceduru

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora, bude razmatran u redovnoj proceduri.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Predstavnički dom parlamenta BiH uputio je ranije zahtjev Domu naroda da ovaj zakon bude razmatran po hitnom postupku.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Delegati Doma naroda su na sjednici 17. aprila donijeli odluku o odgađanju izjašnjavanja o proceduri donošenja Izbornog zakona čiji predlagači su poslanici Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

O ovoj tački dnevnog reda Dom naroda je trebalo da raspravlja 26. aprila, ali sjednica tada nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednicu je od 15 delegata došlo 12, ali nije bilo dovoljno delegata iz hrvatskog naroda.

KOMISIЈI VRAĆEN PRIЈEDLOG IZMЈENA ZAKONA O KRIVIČNOM POSTUPKU

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH nije usaglašen sa Ustavom i ustavnopravnim sistemom BiH. Dom je zadužio Ustavnopravnu komisiju da o ovom zakonskom prijedlogu dostavi novo mišljenje.

Ovaj prijedlog, koji su podnijeli delegati iz Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Bariša Čolaka, Zdenka DŽambas, Mario Karamatić i Martin Raguž, identičan je prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a koji nije dobio podršku Savjeta ministara.

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša pojasnio je ranije da je riječ o odluci Ustavnog suda BiH na apelaciju /tada/ predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjane Krišto u kojoj su pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji proglašene neustavnim, uz ocjenu da se krše ljudska prava.

Prijedlog izmjena ovog zakona sličan je prijedlogu koji je u Predstavničkom domu predložio poslanik SDA Amir Fazlić, ali je suštinska razlika u obuhvatu primjene zakona, a praktično to bi značilo da se izmjenama zakona definišu samo krivična djela koje tretira Krivični zakon BiH, ali ne i krivični zakoni entiteta.

Usvojen je Prijedlog državne strategije za nadzor nad opojnim drogama, sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u BiH za period 2018-2023. godine.

Za narednu sjednicu odgođena je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o nezavisnim i nadzoornim tijelima policijske strukture BiH.

Dom naroda usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o radu u institucijama BiH koji se odnosi na zabranu noćnog rada trudnicama od šestog mjeseca trudnoće i majkama djece do dvije godine, kao i na korišćenje godišnjeg odmora.

Usvojen je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.

Delegati su prihvatili prijedlog predsjedavajućeg Kluba delegata bošnjačkog naroda Halida Genjca /SDA/ o pokretanju procedura za donošenje prečišćenog teksta Zakona o državnim službenicima.

Usvojen je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj za 2017. godinu.

Za narednu sjednicu odgođena je rasprava o Izvještaju o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH.