latinica  ћирилица
15/05/2018 |  11:42 ⇒ 12:13 | Autor: klix.ba

Tagesšpigl: Kontroverzan skup turskog predsjednika u Sarajevu

Turski predsjednik i lider AK partije Redžep Tajip Erdogan pozvao je svoje pristalice iz zapadne Evrope na skup 20. maja u Sarajevu, a njemački Tagesšpigl je Erdoganovu gostujuću kampanju okarakterisao kao kontroverznu.
Njemački list o Erdoganovom skupu u Sarajevu (Foto: tagesspiegel.de) -
Njemački list o Erdoganovom skupu u Sarajevu (Foto: tagesspiegel.de)

Hiljade pristalica turskog predsjednika će, piše njemački list, doći u bivši osmanski grad stotinama autobusa, za vrijeme mjeseca ramazana, iz zemalja zapadne Evrope gdje žive u egzilu.

"Erdogan će 'u srcu Evrope' prirediti 'iznenađenje' onim evropskim političarima koji su u svojim zemljama zabranili održavanje njegovog predizbornog skupa, istaknuto je to nedavno u turskom parlamentu", navodi list.

Kako list piše, za mnoge građane muslimane u BiH nije kontroverza to što će Erdogan održati skup u Sarajevu, jer mnogi od njih u Turskoj vide svojevrsnu zaštitu. Međutim, navode da s druge strane ima nedogodovanja.

"Fjesbuk grupa 'Građani Sarajeva protiv mitinga Erdogana' predstavlja najveću bošnjačku stranku SDA i njenog šefa Bakira Izetbegovića kao 'turske vazale'. Zbog toga najavljuju proteste, te napominju da je skup nezakonit i da nije dobar za narode i građane BiH", navodi njemački list.

Ističu da Turci više od jednog vijeka ne žive na prostoru Balkana, ali da je inostrana organizacija AK partije rezervisala skup u dvorani Zetra sa 20 hiljada mjesta.

"Lider AK partije, zajedno sa svojom organizacijom u Sarajevu, smatra da dvoranu mogu napuniti samo oni Turci koji će doći iz Austrije i Njemačke. Smatraju da jednim udarcem mogu ubiti više muha", piše Der Tagesšpigl.

Navode da će Erdogan s jedne strane mobilizovati birače koji glasaju iz dijaspore, a da će s druge strane prkosno signalizovati članicama EU da ne mogu zaustaviti turski uticaj u regiji i da će mu u tome pomoći prijatelj Bakir Izetbegović.