latinica  ћирилица
15/05/2018 |  13:46 | Autor: SRNA

Srpski delegati stopirali potvrđivanje odluke o imenovanju generala

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas potvrdio odluku Predsjedništva BiH o imenovanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Protiv ove odluke glasali su delegati iz reda srpskog naroda.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH ranije nije podržala odluku Predsjedništva BiH o imenovanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH zbog nedostatka podrške članova iz srpskog naroda.

Od četiri člana Komisije iz srpskog naroda, sjednici je prisustvovao samo Darko Babalj /SDS/ koji je bio protiv ove odluke, zbog čega ona nije usvojena.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Borislav Bojić ranije je izrazio neslaganje što će generala Dragana Vukovića /53/, koji ide u penziju, zamijeniti dvije godine stariji Zoran Dunović /55/.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je na sjednici 7. marta odluku Predsjedništva BiH o imenovanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslanici SNSD-a glasali su protiv odluke Predsjedništva BiH o imenovanju generala.

Predsjedavajući Kuba poslanika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je tada da u sadržaju odluke postoji mnogo diskutabilnih elemenata.

Dom naroda dao je niz saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma BiH, nakon čega je sjednica završena.