latinica  ћирилица
15/05/2018 |  15:03 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Sjećanje na stradale pripadnike ЈNA u "Tuzlanskoj koloni"

U Bijeljini je obilježeno 26 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni.

U napadu na vojnu kolonu koja se mirno povlačila iz grada ubijeno je 59 vojnika, a za ovaj zločin niko nije kažnjen. Pomen poginulim vojnicima nije organizovan u Tuzli, jer lokalne vlasti nisu dozvolile da se na mjestu događaja postavi spomen ploča sa imenima ubijenih i obezbijedi dostojanstveno odavanje počasti.

Kolona ЈNA sa oko 200 vozila i 600 vojnika pokušala je 15. maja 1992. godine da se, prema ranije postignutom dogovoru, povuče iz kasarne Husinska buna prema Srbiji. U toku povlačenja napadnuti su iz okolnih stambenih zgrada.

- Nalazio sam se u jednom kamionu gdje je većina ljudi izginula gdje sam ja bio ranjen, i gdje je moj otac poginuo - priča Željko Nedić, učesnik.

Među vojnicima koji su na Brčanskoj malti u Tuzli ubijeni iz zasjede prije 26 godina bio je i Cvijetin Vujanović.

Porodice 59 ubijenih u "Tuzanskoj koloni" ni 26 godina nakon ovog zločina muslimanskih paravojnih snaga ne mogu da žrtvama odaju počast i zapale svijeće na mjestu stradanja u Federaciji BiH, rekao je danas brat ubijenog vojnika Miodrag Vujanović.

"Neko drugi danas na tom mjestu slavi dan pobjede, dan oslobođenja i time još dosipa so na ranu porodica nastradalih. Koga su to oni pobijedili, od koga su moj grad oslobodili? Zar svoju sramotu prikazuju kao pobjedu, zar nečiju tugu oni proslavljaju", istakao je Vujanović.

U obraćanju porodicama ubijenih, saborcima i sugrađanima koji su počast žrtvama "Tuzlanske kolone" odali ispred spomenika na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, on je rekao da je jedina krivica ubijenih bila to što su Srbi i što su nosili uniforme nekada zajedničke države Јugoslavije.

"Oni slave, a mi ćemo biti ponosni na našu braću, očeve i sinove što su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, čuvaćemo ih od zaborava i čekaćemo. Čekaćemo da nekome proradi svijest i da se nađu počinioci i organizatori ovog zločina i time pokažu poštovanje prema žrtvama `Tuzlanske kolone` i prema porodicama nastradalih", poručio je Vujanović.

Brat ubijenog vojnika je rekao da ne postoje riječi utjehe i ohrabrenja i da ćutanje najbolje opisuje patnju i bol kroz koju je prošla porodica svakog nastradalog vojnika koji je ubijen 15. maja 1992. godine.

Iliju Јurišića, komandanta policije optuženog da je izdao komandu za napad, Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je optužbe . Tužilaštvo BiH, saopštilo je prije osam godina da je prekinuta istraga protiv ratnog gradonačelnika Selima Bešlagića i drugih u slučaju "tuzlanska kolona". I u slučaju Radovana Krstića, kome je nakon ranjavanja u tuzlanskoj koloni , pripadik teritorijalne odbrane pucao u glavu, a koji je čudom preživio i svjedočio , zločinac je ostao nekažnjen.

Na godišnjicu stradanja vojnika ЈNA u "Tuzlanskoj koloni" ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović je u ime Vlade Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku i položio vijenac na spomenik.

U izjavi novinarima, Savanović je rekao da odlazak na mjesto stradanja u Tuzli nije omogućen, jer vlast tog grada ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče žrtvama.

"Mi ne želimo da trpimo poniženja. Oni se nisu udostojili ni da nam odgovore i ta ćutnja obeshrabruje i pokazuje njihovu opstrukciju, oni time ne žele da priznaju ovaj neljudski zločin i ubistvo nevinih mladih ljudi", ocijenio je Savanović.

On je najavio da će Republika Srpska istrajati u traženju pravde za žrtve u "Tuzlanskoj koloni" i za sve srpske žrtve u nekadašnjoj BiH.

Vijence na spomenik ubijenima u "Tuzlanskoj koloni" položili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, porodice ubijenih, delegacije boračkih udruženja i lokalnih zajednica, te brojni građani.

Pomen nevino stradalima u "Tuzlanskoj koloni" služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

U organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježavanje 26 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Tuzli održano je na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.