latinica  ћирилица
15/05/2018 |  15:41 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Doboj: Četiri godine od poplava, spušteni vijenci za 11 stradalih

Prije četiri godine, Republiku Srpsku zadesile su katastrofalne poplave, tokom kojih je stradalo 17 ljudi.

Nezapamćene poplave najviše štete nanijele su na području Doboja, Šamca, Bijeljine i Banjaluke. Šteta od poplava u Srpskoj procijenjena je tada na oko dvije milijarde maraka. U Doboju je obilježena četvrta godišnjica od poplava koje su poharale ovaj grad.

Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren 15. maja 2014. godine iznosio je 7,21 metar, što je četiri metra iznad kote redovne odbrane od poplava. Nedo Erak kaže da se izvukao u posljednji čas, ali je ostao bez ičega.

- Sve je odnijelo, poplavljeno, jedan mi dobar prijatelj umro, voda ga odnijela, trebao otići na sahranu i nisam imao u čemu otići, ostao bez ičega -  priča Nedo Erak iz Doboja.

Domaćinstvo Erakovih kao i većina domaćinstava obnovljeni su novcem iz Fonda solidarnosti. Četiri godine poslije poplava Dobojlije se ne osjećaju bezbjedno, jer se na zaštiti od poplava, kažu, malo uradilo.

Poplava je odnijela 11 života. U znak sjećanja na stradale, delegacija GO SNSD-a spustila je sa gradskog mosta vijenac u rijeku Bosnu. Opominju i podsjećaju da se Bosna u posljednjih 150 godina izlila 11 puta.

- Dobojlijama je prioritet da se ova priča riješi, odnosno da se ovaj dio toka Bosne reguliše kako se katastorfalna situacija iz 2014. ne bi ponovila - kaže Nebojša Dragojlović, koordinator SNSD-a za medije.

Vijence na spomen-ploču ispred zgrade Skupštine grada položile su i gradske vlasti. Medije o tome nisu obavijestili, niti odbornike opozicije, koji im poručuju-ni 2014. niste na vrijeme obavijestili građane da bi zaštitili svoje živote i imovinu.

- Građani moraju da znaju ko je odgovoran za dešavanja u Doboju, i danas smatraju da ne snose odgovornost, a dali su saglasnost za ovakav objekat u plavnom pojasu rijeke Bosne - naglašava Srđan Todorović, odbornik SP.

Šteta od poplava iz 2014 . u privredi, na domaćinstvima i infrastrukturi, viša je od 170 miliona maraka. Grad Doboj saniran je zahvaljujući sredstvima Vlade Srpske posredstvom Fonda solidarnosti, kao i sredstvima međunarnih institucija, organizacija i fondacija.