latinica  ћирилица
15/05/2018 |  16:51 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Kolektivno krštenje u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci

Na Međunarodni Dan porodice, simbolično, Svetu tajnu krštenja u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci primili su Sofija, Lazar, Stefan i Miloš. Riječ je o do sada desetom, jubilarnom po redu, kolektivnom krštenju, u organizaciji Udruženja višečlanih porodica "4 plus".

Porodica Vuković krstili su blizance Stefana i Miloša. Imaju četvoro djece i ovo je, ističu, veliki dan za njih i nešto što će pamtiti.

"Osjećaj je predivan na ovakvom skupu, da krstimo svi zajedno djecu. Skupili smo se da obavimo taj čin danas, biće nam zadovoljstvo", kaže Mirko Vuković.

Zlatko Popović kum je na krštenju osmi put.

"To je za mene nešto sveto, to je jedino u životu što je stvarna vrijednost ljudska. Ako tako shvatimo onda će nam svima biti lijepo u životu, to je mišljenje moje, mislim da će se i mnogi složiti sa mnom", rekao je Popović.

Udruženje "4 plus", kao i prošlih godina, obezbijedilo je poklone novim članovima Hristove crkve.

"To je već preraslo u tradiciju, povodom Međunarodnog dana porodice, tako da svake godine organizujemo to krštenje, pripremamo sve što treba, da olakšamo i porodicama da se odluče na taj svečani čin", kaže predsjednik Udruženja "4 plus" Јovan Radovanović, a jerej Dragan Vidović dodaje da je krštenje kao čin način da se stupi u crkvu, da se postane usinovljeni sin Božiji. Samim tim, kako kaže apostol, ako smo sinovi, onda smo i nasljednici carstva.

Određena finansijska sredstva izdvojio je i grad Banjaluka.

"Krštenje djece je veoma radostan trenutak i ima određenu simboliku, tako da, evo, ja bih čestitala Udruženju na svim aktivnostima koje provode i zapravo što rade na jačanju kapaciteta višečlanih porodica", istakla je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Ovo je deseto po redu kolektivno krštenje u Hramu Hrista Spasitelja.