latinica  ћирилица
15/05/2018 |  17:10 ⇒ 16/05/2018 | 07:50 | Autor: RTRS

Izmjene Izbornog zakona BiH u redovnoj proceduri

Izmjene Izbornog zakona BiH, koji predviđaju skeniranje glasačkih listića, uvođenje biometrijskog čitača otiska prsta i video nadzora na biračkim mjestima, Dom naroda Paralmentarne skupštine BiH razmatraće u redovnoj, zakonskoj proceduri.

Odbijen je tako zahtjev Predstavničkog doma, da se izmjene ovog zakona razmatraju po hitnoj proceduri. Glasanje u Domu naroda iskristalisalo je i novu većinu od osam ruku, koju čine srpski i hrvatski delegati iz SNSD-a, DNS-a, HDZ-a BiH i HSS-a.

Od uvođenja savremenih tehnologija na izborima 7.oktobra 2018. prema svemu sudeći nema ništa. Prijedlog bošnjačkih partija da se tehničke izmjene Izbornog zakona razmatraju po hitnoj proceduri odbijen je tijesnom većinom srpskih i hrvatskih delegata. Zakon sada ide u redovnu proceduru i može se mijenjati amandmanima i u komisijama.

- Bilo bi prirodno da su predlagači smogli snage i povukli ovaj zakon iz procedure jer mislim da će on svakako pasti u narednim fazama razmatranja, u Ustavnopravnoj prioceduri - kaže Sredoje Nović, šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a.

Protivnici "hitnosti" usvojanja tehničkih izmjena Izbornog zakona pozvali su se na mišljenje Savjeta ministara i CIK da nema vremena, organizacionih mogućnosti, a ni traženih 13 miliona maraka. Presudan je stav i Agencije za zaštitu ličnih podataka da se postavljanjem video-nadzora nepoštuju ljudska prava.

- Ako to kaže Agencija koja se bavi zaštitom identiteta, da čak ni video kamere ne mogu, a da ne govorim o otisku prsta, onda mi kršimo ovu priču, ako to sve odbacimo i idemo u hitnu proceduru - istakla je delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda PS BiH Zdenka DŽambas.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić koji je djeluje u DNS-ovom klubu i dalje vjeruje da se do kraja mandata mogu usvojiti predložene izmjene Izbornog zakona, ali ne i da se primjene na izbore 07. oktobra.

- Oni koji su do sada podržavali ove izmjene ne trebaju dići ruku od toga zato što nije usvojen danas, trebaju nastaviti podržavati taj zakon i na taj način pokažu da im nije bio cilj da se blokira implentacija izbornih rezultata već da im je cilj da se kad tad pa makar i na onim sljedećim izborima što sam ja vidio na prošploj sjednici usvoje ova rješenja - smatra Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH iz DNS-a.

Bošnjački delegati nisu željeli da komentarišu odbijanje Doma naroda da se u hitnoj proceduri razmatra Izborni zakon, a čiji su predlagači SDP, SBB, DF i Nezavisni blok.