latinica  ћирилица
15/05/2018 |  17:20 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Kovačević: Saradnja sa HDZ-om na principima borbe protiv centralizacije BiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata i HDZ dogovorili su saradnju koja će biti realizovana nakon pobjede na opštim izborima u oktobru i na principima borbe protiv centralizacije i unitarizacije BiH, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Reagujući na izjavu potpredsjednika PDP-a Slaviše Markovića koji je rekao da je veza SNSD-a i HDZ-a BiH zasnovana "isključivo na ličnim interesima lidera tih stranaka Milorada Dodika i Dragana Čovića", Kovačević je ocijenio da je potpuno licemjerno da saradnju te dvije stranke kritikuje neko ko je trenutno u koaliciji sa HDZ-om i zajedno sjedi u Savjetu ministara.

"Imamo saradnju sa HDZ-om na principima borbe protiv centralizacije i unitarizacije BiH, dok PDP ima saradnju sa onima koji se zalažu za centralizaciju i unitarizaciju BiH", rekao je Kovačević.

On je napomenuo da je PDP politička partija koja na nivou BiH nema nijednog poslanika pa su tako, kako je ocijenio, svjetski politički fenomen kao član parlamentarne većine iako su vanparlamentarna stranka.

"To su sve dobili isključivo zahvaljujući volji SDA i Bakira Izetbegovića koji su željeli da takav PDP, koji je spreman da radi na unitarizaciji i centralizaciji BiH, bude u koaliciji sa SDA", poručio je Kovačević.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekli su sinoć, nakon sastanka u Mostaru, da su SNSD i HDZ BiH dogovorili koaliciju nakon predstojećih izbora, na kojima očekuju veliku pobjedu ove dvije stranke.