latinica  ћирилица
15/05/2018 |  17:45 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Tegeltija: Doprinijeti dodatnoj fiskalnoj stabilnosti Srpske (FOTO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija upoznao je danas predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda u BiH o realizaciji strukturnih mjera iz Pisma namjere iz januara i ponovio opredijeljenost Republike Srpske da nastavi sa realizacijom svih mjera koje će doprinijeti njenoj dodatnoj fiskalnoj stabilnosti.
Sastanak Tegeltije sa predstavnicima MMF-a -
Sastanak Tegeltije sa predstavnicima MMF-a

Tegeltija je Misiju MMF-a u BiH upoznao i o fiskalnim pokazateljima za prvih pet mjeseci ove godine, te sa Prijedlogom rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, koji je danas predstavio i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da su predstavnici MMF-a izrazili zadovoljstvo kako Republika Srpska sprovodi program, te izrazili punu podršku Prijedlogu rebalansa budžeta Srpske.

Sastanak ministra Tegeltije sa predstavnicima MMF-a

"Rebalans budžeta je pokazatelj opredijeljenosti Republike Srpske da provodi osnovni cilj Programa, a to je da zadrži fiskalnu disciplinu, te učini dodatne pomake u pravcu smanjenja učešća tekuće, a povećanja kapitalne potrošnje", navodi se u saopštenju.

Delagaciju MMF-a, sa kojom je Tegeltija održao sastanak po osnovu drugog pregleda, predvodili su šef Misije Nadim Ilahi i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Sastanak ministra Tegeltije sa predstavnicima MMF-a

Zajednički je konstatovano da će dosljedna primjena novog regulatornog okvira doprinijeti većoj stabilnosti finansijskog sektora, kroz osnaživanje ovlašćenja i nadležnosti institucija Republike Srpske i uvođenje novih nadzornih ovlašćenja Agencije za bankarstvo Republike Srpske.