latinica  ћирилица
15/05/2018 |  18:53 | Autor: SRNA

Tuševljak: Napad u Pofalićima - početak čišćenja Srba u Sarajevu

Napadom muslimanskih snaga 16. maja 1992. godine na sarajevsko naselje Pofalići, u kojem su većinom živjeli Srbi, počelo je etničko čišćenje srpskog naroda u ovom gradu, izjavio je Srni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Simo Tuševljak.
Simo Tuševljak -
Simo Tuševljak

"Policija i pripadnici Teritorijalne odbrane /TO/ BiH su sva lica srpske nacionalnosti koja su zatečena na tom području odvela u centralni zatvor ili u kasarnu `Viktor Bubanj`, gdje su proveli duži vremenski period. Veliki broj Srba je stradao u svojim dvorištima, pred svojim kućama, a veliki broj žena koje su tu zatečene silovali su pripadnici TO", rekao je Tuševljak.

Nalogodavci za napad na nenaoružani srpski narod su, kaže, bili tadašnje rukovodstvo BiH, rukovodstvo MUP-a RBiH i komanda TO BiH.

Tuševljak je naveo da je MUP Republike Srpske podnio službeni izvještaj u vezi sa događajima u Pofalićima u maju 1992. godine kada je stradao veliki broj srpskih civila, naglasivši da se očigledno nije radilo o vojnom cilju, nego isključivo o protjerivanju srpskog civilnog stanovništva sa tog područja gdje je izvršeno potpuno etničko čišćenje.

On je istakao da predmet, koji se nalazi u Tužilaštvu BiH, još nije rezultirao podizanjem optužnice, jer je još u fazi istrage.

Tuševljak kaže da postoji veliki broj dokaza koji ukazuju i dokazuju da je počinjen jedan od većih zločina na području Sarajeva i da je to faktički početak čišćenja srpskog naroda sa područja Sarajeva.

"Svaki Srbin koji je do tada bio u Sarajevu, kada je vidio šta se desilo sa građanima Pofalića, znao je da za njega nema života u tom gradu. Sarajevo je napustio svako ko je mogao, ko nije zarobljen i ko nije odveden u radne vodove i radne logore", rekao je Tuševljak.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je Srni da su "Zelene beretke" i "Patriotska liga", kao i ostrašćeni muslimani, napali mirno naselje Pofaliće samo zato što su tamo bili nastanjeni Srbi i srpski starosjedioci.

"Pofalići su kompletni bili srpsko vlasništvo. Napadnut je nenaoružan narod, civili, nad kojim je počinjen masakr. Oni koji su uspjeli pobjeći bili su sretni", naveo je Mandić.

On je naglasio da se i danas, poslije 26 godina, traga za nekim Srbima iz Pofalića.

"Vlasti na nivou BiH ništa ne rade, a mi Srbi, nažalost, ne možemo nikome da se obratimo da dobijemo podršku u otkrivanju istine", dodao je Mandić.

Posebno nezadovoljstvo Mandić je izrazio odnosom predstavnika Srba u Savjetu ministara prema ovom problemu.

On kaže da za zločin u Pofalićima još niko nije odgovarao, a da se i danas traga za još 21 licem srpske nacionalosti, nestalim u napadu muslimanskih falangi.

"Ovo udruženje godinama pokušava da utvrdi istinu o nestalim pofalićkim Srbima, ali pri tome stalno nailazi na probleme i prepreke, i administrativne i političke prirode, koje im stvaraju vlasti u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, kojima je cilj da prikriju stravične zločine nad sarajevskim Srbima", navodi Mandić.

U opštem napadu muslimanskih jedinica na sarajevsko naselje Pofalići, u rano jutro 16. maja 1992. godine, prema srpskim izvorima, ubijeno je oko 200 civila srpske nacionalnosti, a uporedo sa likvidacijom i protjerivanjem srpskog stanovništva, njihova imovina je opljačkana i spaljena.

Prema podacima kojima raspolažu nadležni organi Srpske, a koji su bili dostupni i medijima, napad na Pofaliće pripremili su komandant i lokalni starješina TO Hasan Efendić i Idriz Salko.

Na desetine ljudi, samo zbog hrišćanskog imena i prezimena, likvidirano je, a na stotine hapšeno, brutalno prebijano i terorisano. Od mnogobrojnih zlostavljanih žena, dokazano je da su dvije maloljetnice silovane.

U akciji su učestvovali odred "Pofalići jedan", čiji je komandant bio Habib Idrizović, "Pofalići dva", sa komandantom Јusufom Lošićem i Odred "Velešići", kojim je komandovao sada pokojni Enver Šehović, dok je na čelu bataljona Vojne policije bio DŽevad Topić.

Prije napada, Pofalići su svakodnevno granatirani, a po naselju je pucano i iz snajpera. U ovim dejstvima na Pofaliće poginuli su Slavica Đurović i njene komšije Savo Marić i Obren Pantović, a teže je ranjen Slavicin muž Dobro.

Od snajpera je stradao Rajko Savić, a poslije ubistva penzionisanog policajca Mlađena Bratića među stanovništvom su zavladali strah i panika. Bratić je ubijen 4. maja 1992. godine u Gornjim Pofalićima, a istog dana ranjen je Dragomir Ignjatović.

Deset dana kasnije ubijen je Rajko Savić, nakon čega je počeo teror nad srpskim civilima, uništavanje i pljačka njihove imovine, da bi 16. maja, u 5.30 časova na naselje, koje je bilo u potpunom okruženju, počeo napad iz više pravaca - od Željezničke stanice, Fabrike duvana, Buća Potoka i Kobilje Glave.

Ubijena je i Nada Vasković, a bračni par Vojislav i Marica Pikulić odvedeni su iz svoje kuće i do danas se vode kao nestali. Ubijen je i bračni par Savić - Mirko i Rosa, zatim Božidar i Ljubica Elek, koji su kasnije zapaljeni. Likvidirani su i supružnici Stana i Stevan Vasković, kao i Vida Bratić.

Zločin u Pofalićima odnio je stotine života, mada broj nikada nije preciziran, jer su mnogi Srbi s početka rata tražili utočište u većinski srpskim Pofalićima.

Mnogi se i danas vode kao nestali, a mnogi od onih koji su preživjeli ovu golgotu nisu vratili svoju imovinu, tako da i nisu u prilici, niti u mogućnosti da otvoreno govore o stradanjima svojih najbližih, jer strahuju od opstrukcije i negativnih reakcija sarajevskih vlasti na zahtjeve za vraćanje imovine./