latinica  ћирилица
15/05/2018 |  21:54 | Autor: B92

Fondacija DŽordža Soroša se povlači iz Mađarske poslije 35 godina

Iz Fondacije DŽordža Soroša najavljuju povlačenje iz Mađarske zbog toga što Orbanova vlada usvaja zakone poznatije kao "Stop Soros".

Nevladina organizacija američkog milijardera mađarskog porekla DŽordža Soroša premješta se iz Budimpešte u Berlin, usljed "represivne političke i pravne atmosfere" u Mađarskoj.

Odluka da se selidbi donesena je zbog toga što vlada priprema paket zakona nazvanih "Stop Soros", kojim se uvode restrikcije u za nevladine organizacije, navodi se u saopštenju Fonda.

"Vlada Mađarske omalovažava i pogrešno predstavlja naš rad i suzbija civilno društvo zarad političkih poena, koristeći taktiku bez presedana u istoriji Evropske unije", navodi predsjednik Fonda za otvoreno društvo Patrik Gaspar u saopštenju.

Premijer Mađarske Viktor Orban, koji je prošlog mjeseca osvojio novi mandat na izborima, najavio je da će uvesti restriktivne mjere za nevladine organizacije - poznate i kao "Stop Soros" zakone.

"Takozvani Stop Soros zakoni su posljednji u nizu takvih pokušaja. Postalo je nemoguće zaštititi naš rad i zaposlene u Mađarskoj od proizvoljnih odluka vlade", navodi Gaspar u saopštenju.

Vlada Mađarske nije komentarisala ovu odluku.

Predloženi zakoni obrazlažu se interesima nacionalne bezbjednosti, a 'njima se, između ostalog, predviđa zabrana nevladinim organizacijama da zastupaju ili savetuju tražioce azila ako za to nemaju licencu vlade.