latinica  ћирилица
15/05/2018 |  22:34 | Autor: SRNA

"Dobar početak pregovora o spasavanju nuklearnog sporazuma"

Iran i evropske sile su napravili dobar početak u razgovorima o tome kako spasiti sporazum o nuklearnom programu Teherana, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed DŽavad Zarif.
Muhamed DŽavad Zarif ,iranski ministar spoljnih poslova (foto: www.aktuelno.net) - Foto: RTRS
Muhamed DŽavad Zarif ,iranski ministar spoljnih poslova (foto: www.aktuelno.net)Foto: RTRS

On je nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije Hajkom Masom, Žan-Iv le Drijanom i Borisom DŽonsonom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini u Briselu rekao da su strane na pravom putu i da mnogo toga zavisi od stvari koje se mogu uraditi u narednih nekoliko sedmica.

Mogerinijeva je izjavila da EU ne može da pruži pravne i privredne garancije Iranu, ali da je ozbiljna u traženju načina da održi protok investicija i da će u narednih nekoliko sedmica predstaviti mjere za njihovo održanje.

Ona je rekla da je grupa sačinjena od tri države i EU dala zadatak stručnjacima da održe poslovanje sa Iranom i da će se grupa iduće sedmice u Beču sastati na nivou zamjenika ministara spoljnih poslova.

"Radimo na tome da pronađemo praktično rješenje. Razgovaramo o rješenjima da održimo sporazum u životu", rekla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare i dodala da će se donesenim mjerama tražiti da se Iranu dozvoli nastavak izvoza nafte i da se dozvoli rad evropskim bankama.