latinica  ћирилица
16/05/2018 |  10:01 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

NSRS usvojila rebalans Budžeta za ovu godinu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku rebalans budžeta Srpske za ovu godinu, koji je za 87 miliona KM viši od usvojenog i pretežno je usmjeren na investicije. Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 27. posebne sjednice.

15.30 - Budžet bez rebalansa iznosio je 3,3 milijarde KM. Poslanici opozicije glasali su protiv rebalansa budžeta.

Poslanici su po hitnoj proceduri usvojili i Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, koji obezbjeđuje izvršenje rebalansa budžeta.

Narodna skupština usvojila je odluku o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2018. godinu, kojom se vrši izmjena maksimalnog iznosa dugoročnog zaduživanja Srpske za ovu godinu sa 477.000.000 KM na iznos do 540.126.000 KM.

Usvojen je Zakon o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske po hitnom postupku, radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojim je predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

Prihvaćena je informacija o provedenoj proceduri javne nabavke putem konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Imenovano je i radno tijelo za nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, a predsjednik tog tijela biće Želimir Nešković iz SDS-a.

15.00 - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je danas da je rad pod šifrom "A8888" dobio nagradu od 15.000 KM na konkursu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina. Malešević je u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da autorski tim ovog rada čine diplomirani inženjeri arhitekture Marina Radulj, Maja Milić Aleksić, Milana Nedimović, Slobodan Peulić, a saradnik je student arhitekture Maja Radmanović.

Poslanici će se, nakon što je razmotrena ova informacija, izjašnjavati o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

13.29 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je, u završnoj riječi o prijedlogu ove odluke, istakao da će biti ponosan na Vladu ukoliko uspije legitimisati Srpsku na međunarodnom finansijskom tržištu, što će biti ogromna pomoć i olakšanje svakoj budućoj vladi, bez obzira na to ko je činio.

"To ćemo uraditi, ne zbog ove vlade, već budućih vlada", naveo je Tegeltija.

Kada je riječ o gornjem nivou zaduživanja, Tegeltija je naveo da se Srpska kreće oko 41 odsto javnog duga.

"Јavnost mora znati i da u vezi sa ovom odlukom nema dodatnog zaduživanja, odnosno da ne povećavamo zaduživanje", rekao je Tegeltija, koji je napomenuo da je ograničenje zaduženja Srpske 565 miliona KM i "ni marke iznad toga".

12.55 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da Srpska planira da proda obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu, jer su ograničeni kapaciteti domaćeg tržišta, a postoji i ograničenje izloženosti banaka prema javnom sektoru Srpske.

Tegeltija je naveo da je BiH jedina zemlja regiona koja još nije izašla na međunarodno finansijsko tržište.

On je rekao da je jedan od razloga za to i međusobni odnosi u BiH, s obzirom na to da postoje tri nivoa vlasti koji odobravaju odluke o zaduženju.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da odluka o dugoročnom zaduženju ima nedostatke, jer nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao što u skladu s tim zakonom nije ni predloženi rebalans budžeta.

"U skladu s tim zakonom nije bio ni budžet koji ste usvojili skupštinskom većinom", naveo je Čavić.

11.30 - Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević kaže da je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu, kojim je predviđen i izlazak na međunarodno finansijsko tržište, hrabra odluka.

"Ne smatram da je to pogrešno i alarmantno ako imamo povećanje prihoda", rekla je Kelečevićeva.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da se odluka o dugoročnom zaduživanju donosi zbog toga što je izborna godina i da ona ima predizborni karakter.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak upitao je da li je "za Srpsku dobar ovaj samostalni izlet na međunarodno finansijsko tržište", kao i prodaja obveznica Srpske.

"Sa kojom mi to hrabrošću samostalno izlazimo sa obveznicama na to tržište bez garancije i sigurnosti", upitao je Glamočak.

10.48 - Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da Klub poslanika ove stranke neće prihvatiti Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu, jer Vlada. kako kaže, skoro polovinu izvornih prihoda u budžetu troši na otplatu dugova.

"To je neprihvatljivo i to treba mijenjati", naveo je Govedarica.

10.33 - Prijedlogom odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2018. godinu vrši se izmjena maksimalnog iznosa dugoročnog zaduživanja Srpske za ovu godinu sa 477.000.000 KM na iznos do 540.126.000 KM. Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je, obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini, rekao da je razlog za proširenje okvira za dugoročno zaduživanje Srpske u ovoj godini opredjeljenje Vlade Srpske za smanjenje nivoa kratkoročnog zaduživanja.

..........................................................................................................................................

Biće razmatrana i informacija o sprovedenoj proceduri javne nabavke putem konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

U jučerašnjoj raspravi o rebalansu budžeta opozicija je iznijela niz kritika, smatrajući da su podaci u dokumentu netačni. Konsolidovani budžet za ovu godinu uvećan je za 87 miliona KM, pa će iznositi tri milijarde 434 miliona KM.

Planirani budžetski suficit je 139 miliona KM, što je 14 miliona više u odnosu na suficit koji je projektovan budžetom.

Prema riječima resornog ministra Zorana Tegeltije, najveći dio novca od povećanja prihoda, koji je Srpska ostvarila, biće usmjeren u kapitalne projekte.

Iz vlasti su poručili da je veći prihod u budžetskoj kasi rezultat razvoja privrede.

Premijerka Željka Cvijanović istakla je da je opredjeljenje Vlade stabilno funkcionisanje budžeta i oporavak privrede.

Oba bloka uložila su amandmane na ovaj tekst.

Prenos skupštinskog zasjedanja gledajte na RTRS plus.