latinica  ћирилица
16/05/2018 |  10:21 ⇒ 10:23 | Autor: SRNA

Beograd- Priveden haker koga traži FBI

Policija je, u okviru akcije koju sprovodi američki Federalni istražni biro, privela muškarca iz Beograda osumnjičenog da je član hakerske grupe "Vrhovni gospodar tame", saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Policija Srbije je učestvovala u međunarodnoj akciji čiji je cilj bio otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime "Vrhovni gospodar tame" na internetu, od juna 2016. godine neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krala informacije i lične podatke građana SAD.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucjenjivačke poruke žrtvama, sa prijetnjama da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni su zahtijevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu do sada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupno više od 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a Srbije su identifikovali i priveli S.S. /38/ iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova te hakerske grupe.

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Protiv privedenog će biti podnesena krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično djelo iznuda.