latinica  ћирилица
16/05/2018 |  12:14 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Nagrada Ćopićeve zadužbine za "Slučaj Vinča" i "Pesme jednog čitaoca"

Dobitnici nagrade Zadužbine Branka Ćopića za djela visoke umjetničke vrijednosti su Goran Milašinović za roman "Slučaj Vinča" i Dragan Lakićević za zbirku pjesama "Pesme za jednog čitaoca".
Spomenik Branku Ćopiću - Foto: RTRS
Spomenik Branku ĆopićuFoto: RTRS

Odluku o dodjeli nagrada, za djela objavljena prvi put u 2017. godini, donio je Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića na jučerašnjoj sjednici održanoj u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu.

Upravni odbor čine akademik Milosav Tešić, dopisni član SANU Goran Petrović i akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević, saopšteno je iz SANU. Nagrade će biti uručene u SANU 12. juna.

Pisac roman "Slučaj Vinča", koji je izdala "Laguna", Goran Milašinović je ugledni ljekar, profesor kardiologije beogradskog Medicinskog fakulteta.

Roman "Slučaj Vinča" govori o srpskom Černobilju, nuklearnom akcidentu iz 1958. godine, koji je bio zataškan, kao i o šestoro mladih naučnika iz Instituta Vinča koji su bili ozračeni, a čije liječenje je bilo moguće jedino u pariškoj bolnici.

Autor je želio da "Slučaj Vinča" bude pisani omaž francuzima dobrovoljnim davaocima koštane srži koji su se izložili smrtnoj opasnosti iz vrhunske humanosti i da novim generacijama omogući da saznaju o jednoj herojskoj epizoda u istoriji medicinske nauke.

Pjesnik Dragan Lakićević, čiju zbirku pjesama "Pjesma za jednog čitaoca" je izdao beogradska "Partenona", srpski je pjesnik, pripovedač i romansijer. Bio je urednik književnih časopisa "Raskovnik" i "Književna kritika", kao i dječjeg pravoslavnog lista "Svetosavsko zvonce".

Prve pjesme objavio je 1970. godine u sarajevskim "Malim novinama" i u "Politici za djecu" u Beogradu, a prve pjesničke knjige 1976. godine.

Uredio i priredio veliki broj knjiga, izdanja i edicija, među kojima i kolekciju "Srpska književnost za decu" u skoro 100 knjiga. Sačinio više antologijskih izbora, srpskih i svetskih bajki i srpske poezije za djecu.

Bio je urednik izdavačkog preduzeća "Rad" u Beogradu i Srpske književne zadruge.