latinica  ћирилица
16/05/2018 |  12:38 ⇒ 12:40 | Autor: TANЈUG

Pjongjang odlaže susret sa Seulom

Iza odluke Sjeverne Koreje da se povuče iz razgovora sa južnim susejdom stoji bojazan Kim DŽong Una da ne prođe kao Moamer el Gadafi, piše BBC.
Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un - Foto: ilustracija
Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong UnFoto: ilustracija

Pjongjang je zbog vježbi Јužne Koreje i SAD zaprijetio da će njihov lider Kim DŽong Un odustati od samita s predsjednikom SAD Donaldom Trampom. BBC navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savjetnika za nacionalnu bezbjednost DŽona Boltona, koji je rekao da bi Sjeverna Koreja mogla da slijedi libijski model nuklearnog razoružanja.

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Navodi se da su u oštrom saopštenju zamjenika sjevernokorejskog šefa diplomatije Kim Kje-gvan, učesnika ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je vjerovatno za ovo imao Kimovu podršku, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namjere.

Britanski servis navodi da je Kje-gvan uperio prst direktno u Boltona. "Već smo u prošlosti vidjeli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osjećamo prema njemu", poručio je on.

Navodi se da je nedavno Boltonovo postavljanje na funkciju u Bijeloj kući razbjesnelo Sjevernu Koreju, pošto je ovaj "konzervativni ultra-jastreb" čvrst u odbrani američke moći i zagovara primjenu sile u inostranstvu. Naime, Bolton je ranije izjavio da bi bilo "potpuno legitimno" izvesti napad iz predostrožnosti na Sjevernu Koreju.

Ipak, BBC navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne "ide tragovima prethodnika" inače će "biti upamćen kao tragičniji i neuspješniji predsjednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspjehom bez presedana".

Navodi se da i su vojne vežbe Јužne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zaprijetio otkazivanjem samita sa Trampom, dodatno razljutile Pjongjang.

Međutim, Pentagon navodi da je ta vežba sa Јužnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, u cilju  poboljšanja sposobnosti SAD i Јužne Koreje da djeluju zajedno. Vježba je počela u ponedjeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Stejt department je dodao da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Sjeverne Koreje 12. juna u Singapuru na kome bi trebalo da se sastanu lideri dvije zemlje.