latinica  ћирилица
16/05/2018 |  13:11 | Autor: SRNA

Čast otadžbine: Poziv na zakon ne može biti poziv na linč

Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda ocijenilo je da je prosto nevjerovatno da neko poziv na poštovanje zakona u slučaju smrti 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića i ustavnog poretka okarakteriše kao poziv na linč.
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

Udruženje navodi da zloupotreba različitih dešavanja poput nesretne smrti Davida Dragičevića i tuge porodice i prijatelja nikog ne ostavlja ravnodušnim, te dodaje da niko nema prava da priča u ime porodice i prijatelja koji pate, jer ne može da zna kolika je njihova bol i ogorčenje.

"Tako niko nema prava ni da zloupotrebljava događaj i usmerava talas nezadovoljstva protiv vlasti, institucija i ustavnog poretka, protiv sopstvene države, nema prava da to radi ni na ulici niti medijskim putem", ocjenjuje se u saopštenju iz Udruženja "Čast otadžbine".

U saopštenju se navodi da je medijski prostor postao prljavo poprište specijalnog rata sa ogromnom količinom laži i manipulacija, zamjena teza i prikrivenih operacija.

"Gospodo, pre oglašavanja suda nema niko prava da nekoga proglasi krivim, bez obzira da li se to vama ili bilo kome svidelo ili ne", ističu iz ovog udruženja, ocjenjujući da je "neophodno svakog obuzdati u vanzakonskom djelovanju".

"Čast otadžbine" ocjenjuje da se, koristeći za povod emocije i tužan događaj, ciljane aktivnosti na terenu sada sprovode na krajnje perfidan način uz oslonac na lokalne pomagače i plaćenike.

"Time se direktno ruši država koju smo svi zajedno stvarali, i vlast, i opozicija, i narod koji je protiv vlasti, i narod koji je za vlast", ističe se u saopštenju.

Iz ovog udružnja navode da će "vrlo brzo doći vreme da dio opozicije pokaže svojim glasačima pravo lice, ali i da sama vlast odgovori na izazove svojom obavezom i odgovornošću mudrim odlukama".

"Isto tako, doći će vreme da i pojedinci i intelektualci i partijski lideri i razne veteranske i druge organizacije sa svojim jakim glasom i oštrom kritikom, ali i manje vidljivim sabornim radom, polože račune za svoje delovanje ili za svoje nedelovanje jer je cena na kraju računa koji nam se svima ispostavlja ogromna i zove se - Republika Srpska", navode iz Udruženja "Čast otadžbine".

U saopštenju se ističe da će "Čast otadžbine" i dalje da ukazuje narodu na opasnosti, pozivajući ga na razum i sabornost, te da se uvijek zalaže na pomirenje, a nikad za nasilje, ali da razotkriva laži i krajnje namjere onih koji su protiv Republike Srpske.

Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda pozvalo je juče javnog tužioca Republike Srpske da, u skladu sa zakonom, onemogući javno plasiranje bilo kakvih informacija u slučaju "Istina i pravda za Davida" koje imaju cilj destabilizovanje Srpske.