latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:01 ⇒ 14:21 | Autor: B92

Kurc: Srbija je zemlja koja prednjači na Balkanu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocijenio je u Sofiji, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu.
Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug, Dimitrije Goll) -
Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug, Dimitrije Goll)

Kako b92.net saznaje Vučić će se sutra u Sofiji sastati, u odvojenim susretima, sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i britanskom premijerkom Terezom Mej.

- Srbija se nalazi na dobrom putu. Predsjednik Vučić pokrenuo je brojne reforme, imamo pozitivan ekonomski trend. Željeli bismo da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto. Potrebno je da iamo zemlje koje prednjače, a Srbija je svakako država koja je na čelu, podvukao je on.

Kurc je pohvalio i bilateralne odnose sa Srbijom, rekavši da je Beč zahvalan na dobrim odnosima.

- Raduje nas pozitivna uloga predsednika Vučića u regionu. Nadamo se da će se približavanje Srbije EU nastaviti dalje pozitivno, objasnio je on.

Kurc je rekao da od sutrašnjeg Samita EU- Zapadni Balkan očekuje unošenje nove dinamike u proces približavanja zemalja regiona Uniji. Rekao je da je i dalje cilj prijem novih članica sa Zapadnog Balkana 2025.

Predsjednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što je imao mogućnost da razgovara sa Kurcom o raznim pitanjima.

- Veoma smo zahvalni njemu, ali i vladi Austrije, na velikoj podršci evropskom putu Srbije. Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, migrantskoj krizi i usaglasili mnogo toga. Nadamo se i očekujemo da ćemo i dalje dobijati podršku Austrije, kazao je on.

Od sutrašnjeg Samita u Sofiji Vučić, kako je istakao, očekuje da definiše da je budućnost Zapadnog Balkana put ka EU, iako znamo da je puno posla pred nama.