latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:04 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Radojičić: Do kraja godine investicije vrijedne više od 30 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će do kraja godine u ovom gradu biti realizovano niz projekata za šta će biti izdvojeno više od 30 miliona KM, kao i više miliona KM sredstava koja nisu iz gradskog budžeta.
Igor Radojičić - Foto: SRNA
Igor RadojičićFoto: SRNA

- Ove godine bi za razne projekte moglo biti uloženo više od 30 miliona KM, pri čemu na to treba dodati i dio sredstava koja ne prolaze direktno kroz budžet već će biti implementirani na različite budžetske načine - rekao je Radojičić Srni.

On je podsjetio da Vlada Republike Srpske sa 2,5 miliona KM finansira rekonstrukciju Kulturnog centra Banski dvor, te da se očekuje odobrenje još dva projekta koja se odnose na vodovod u vrijednosti od milion KM, kao i dogradnja Osnovne škole "Branko Radičević" na Starčevici, vrijednosti više od milion KM.

- Riječ je o sredstvima koja ne idu kroz budžet grada, već su republičke investicije. Očekujemo još neke zajedničke projekte kao što je objekat mjesne zajednice i policijska stanica na Laušu, gdje je zajedničko ulaganje od milion KM - rekao je Radojičić Srni povodom slave grada Banjaluka Spasovdana.

On je naveo da će ovogodišnjim rebalansom budžet grada biti povećan za oko 11 miliona KM, od čega će većina sredstava biti utrošena na investicije.

Prema njegovim riječima, biće nastavljena akcija sa društveno odgovornim kompanijama, što bi moglo rezultirati izgradnjom oko šest dječijih igrališta, dodavši da grad ima donacije za opremanje dva dječija vrtića.

Gradonačelnik Banjaluke očekuje da počnu i radovi na izgradnji novog mosta na lokaciji Zelenog mosta, zvršetak istočnog tranzita, izgradnju šest kružnih raskrsnica, nekoliko društvenih domova, sportske dvorane...

Kada je riječ o završetku istočnog tranzita, on je podsjetio da grad sa preduzećem Putevi Republike Srpske radi na ovom projektu, kao i na projektima koji se odnose na izgradnju kružnih raskrsnica na Laušu i Banjalučkom polju.

Radojičić je dodao da je u toku asfaltiranje dionice od Bronzanog Majdana prema granici sa Federacijom BiH.

Gradonačelnik Banjaluke je konstatovao da je proteklih godinu dana započeto mnogo projekata, od strateških do operativnih.

- Radimo na strategiji razvoja, na urbanističkom i planu kapitalnih investicija, ali i planu "zelenog grada". Operativni projekti predstavljaju kapitalna ulaganja, poput završene nove Eko-toplane i 14 dječijih igrališta - naglasio je Radojičić.

On je rekao da grad realizacijom ovih projekata želi da se pozicionira u regionalnom smislu što podrazumijeva više turista, gostiju, investitora, a samim time i više prihoda.

Radojičić je napomenuo da je Banjaluka ove godine Evropski grad sporta, te da je kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine.

- Dakle, pred nama je dosta dugoročnih planova, gledamo desetak godina unaprijed i trebalo bi da se značajno promijeni slika našeg grada koji bi bio ugodno mjesto za život, gdje ljudi mogu da se školuju, dođu do posla i da sa svojim porodicama mirno i bezbjedno žive - istakao je Radojičić.

On je pozvao građane Banjaluke da prisustvuju obilježavanju slave grada, koje počinje već danas otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata "Varnava, patrijarh srpski /1930-1937/: pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik" i tradicionalnim muzičkim programom u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Radojičić je najavio da će sutra u 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija, potom čin osveštanja slavskog žita i kolača, te Spasovdanska litija oko Sabornog hrama i slavski ručak.

- Sutra počinje Festival cvijeća, koji je osamdesetih godina bio održavan u Banjaluci. Grad se vraća jednoj lijepoj tradiciji - rekao je Radojičić, dodavši da Banjaluku i za vikend očekuje bogat sadržaj, poput drugog Ćevap festa, manifestacije koja je u januaru bila veoma posjećena.

- U petak i subotu očekuje nas i velika smotra folklornih društava i nekoliko hiljada učesnika iz srpske dijaspore. Takođe, u subotu festival malih kraft pivara koji se održava nekoliko godina zaredom - naveo je Radojičić i pozvao građane da imaju razumijevanja za obustave saobraćaja koje su neminovne povodom obilježavanja slave grada.