latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:13 ⇒ 14:17 | Autor: Agencije

Brokoli- jedino povrće koje bi trebalo da jedemo

Prema tvrdnjama doktora Rengana Šaterjea brokoli bi trebalo da bude prvi izbor ljudi, kada je u pitanju povrće. On je tvrdinje da je brokoli "čuvar života" nedavno iznio u emisiji BBC "Doktor u kući".
Brokoli - Foto: ilustracija
BrokoliFoto: ilustracija

To zeleno povrće podstiče razvoj dobrih bakterija u crijevima, koje podižu imuni sistem i pozitivno utiču na zdravlje debelog crijeva.

Ranije istraživanje pokazalo je da dobre bakterije u crijevima utiču na zdravu tjelesnu težinu i da smanjuju rizik od oboljevanja od psihičkih poremećaja.

Prolaskom kroz tanko crijevo, brokoli pomaže pri uspostavljanju ravnoteže imunog sistema. Nakon toga, vlakna koja se nisu svarila odlaze u debelo crijevo, gdje se nalazi većina crijevnih bakterija. Tamo se one nadovezuju na vlakna stvarajući tako kratke lance masnih kiselina, koji su izuzetno važni za zdravlje debelog crijeva.

Brokoli je dobar i za zdravlje srca, jer vitamin K koji se u njemu nalazi utiče na rad srca, odnosno protok kiseonika kroz cijelo tijelo.

Stručnjaci savjetuju da brokoli prije konzumiranja nasječete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i po, jer se tako povećava nivo sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno dejstvo i snižava nivo šećera u krvi.