latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:42 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Tegeltija: Građanima se ne smanjuju davanja zbog servisiranja duga

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su netačne tvrdnje poslanika PDP-a Branislava Borenovića da se od 2012. godine smanjuju sredstva za građane iz budžeta zbog povećanja servisiranja duga.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

"Pozivam ga da navede samo jednu grupaciju u našem društvu kojoj su smanjena sredstva iz budžeta Srpske od 2012. godine naovamo. Da li su to borci, penzioneri...", rekao je Tegeltija.

On je istakao da su u periodu od 2012. godine povećane penzije za više od 17 odsto, te da se za socijalne kategorije izdvaja godišnje 22 miliona KM, koliko izdvajaju i lokalne zajednice.

"Uveli smo i mjesečni borački dodatak koji je obuhvatio ogroman broj ljudi", rekao je Tegeltija dodajući da se svake godine povećavaju osnovice za obračun boračkog dodatka i invalidnine.

On je istakao da će civilni invalidi od ove godine imati pojedinačnu mjesečnu naknadu.

Tegeltija je ponovio da u Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu nema dodatnog zaduživanja Srpske za 2018. godinu u odnosu na odluku prilikom usvajanja budžeta Srpske.

"Ovom odlukom samo mijenjamo strukturu našeg zaduživanja. Ova odluka nije nezakonita i ne proizvodi nikakvo negativno dejstvo za Srpsku", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je odluka Vlade da u 2018. godini obezbijedi sredstva na međunarodnom finansijskom tržištu kroz emisiju evroobveznica.

"Nekoliko godina radimo na tome da naše obveznice iznesemo na međunarodno finansijsko tržište. Mislimo da smo pripreme priveli kraju i da ćemo to u ovoj godini uspješno uraditi. Smatraćemo ogromnim uspjehom Vlade ako to uspijemo uraditi u ovoj godini", rekao je Tegeltija.

On je naveo da će pomenuti uspjeh biti vjetar u leđa svakoj budućoj Vladi Srpske, kao i za parlament Srpske.

"Poslije našeg legitimisanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svim drugim vladama i parlamentima biće lakše da izađu na to tržište", naveo je Tegeltija.