latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:14 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Raspisan konkurs za zapošljavanje demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida

Raspisan je konkurs za zapošljavanje i samozapošljavanje demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske. Zavod za zapošljavanje raspisao je i program za pripravnike za djecu poginulih boraca, a za sve programe u ovoj godini biće obezbijeđeno oko 14,6 miliona maraka.

Kroz program zapošljavanja i samozapošljavanja šansu da nađe posao imaće 4.000 lica u Republici Srpskoj. Poseban akcenat i ove godine biće na zapošljavanju demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. U sedam hercegovačkih opština, Foči i Kalinoviku, 629 boraca svih kategorija je nezaposleno, kao i 55-oro djece poginulih boraca. Novi projekat zapošljavanja i samozapošljavanja, kažu iz Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu, doprinijeće konačnom rješavanju najvećeg problema ove populacije.

"Program podrške samozapošljanjanju djece poginulih boraca, gdje se izdvaja 8.000KM po nezaposlenom licu, zatim samozapošljavanje demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida gdje se izdvaja 5.000 maraka po nezaposlenom i na kraju program podrške poslodavcima za zapošljavanje djece RVI gdje poslodavci dobijaju 4.000 maraka po nezaposlenom", naveo je načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Grada Trebinja Petar Vlatković.

Po novom programu republičkog Zavoda pružaju se uslovi i za odrađivanje pripravničkog staža za djecu poginulih boraca.
Šansu za prvo zaposlenje dobiće 142 lica iz grupe djece poginulih boraca.

"Kroz ovaj program mnogo djece poginulih boraca je završilo pripravnički staž, a neka su i ostala na tim radnim mjestima i to je jedna komponenta koju mi stalno hvalimo", izjavio je predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Naslijeđe" Saša Peškan.

"Pripravnički staž je staž osiguranja i osim sticanja godinu dana radnog iskustva pruža i osposobljavanje za samostalni posao. Poslodavci će tu dobijati refundirano od Republičkog zavoda 500 maraka neto plate plus 296 maraka na ime poreza i doprinosa", dodao je Vlatković.

Јavni konkurs otvoren je do 22. maja ove godine. Program za odrađivanje pripravničkog staža otvoren do 31. decembra ove godine.